Expoziție pentru nostalgici la Muzeul din Buzău, despre femeia în comunism. „Vestimentația s-a remarcat prin haine prost croite”

0
0
Publicat:

Muzeul Județean Buzău a vernisat expoziția temporară „Moda în perioada comunistă. Fantezie, rafinament, eleganță”. În prim-plan este îmbrăcămintea din perioada comunistă, dar și produse cosmetice, bijuterii sau reviste de modă din acele vremuri. În total, sunt peste 3.000 de obiecte.

Exponatele fac parte din patrimoniul muzeului județean. SURSA MJB
Exponatele fac parte din patrimoniul muzeului județean. SURSA MJB

Pentru că este luna femeii, expoziția are în centrul atenției imaginea femeii în perioada comunistă. Primii vizitatori și-au adus aminte de acele vremuri și de eforturile pe care le făceau pentru a obține anumite produse.

„Când mergeam în concediu la mare mergeam în locurile unde erau cazați turiști polonezi și mai cumpăram de acolo cosmetice și haine. Cei de aici din Buzău preferam să mergem în București sau să cultivăm relații pe la magazine să facem rost de o pereche de pantofi, de ciorapi”, își aduce aminte o doamnă.

La începutul erei comuniste femeile nu puneau mare preț pe modă. Hainele erau în general simple și în culori închise. Oamenii se îmbrăcau într-un stil de uniforme, cu costume standard, ieftine. Când Nicolae Ceaușescu devine liderul statului, apare o oarecare deschidere către Occident.

„Fabricile de confecții erau deținute de stat și întreaga modă românească a fost uniformizată după viziunea regimului comunist. În anii ’50 femeile, purtau baticuri legate la gât, iar vestimentația s-a remarcat prin haine prost croite, realizate din țesături ieftine, având culori șterse, pământii. Când apare Nicolae Ceaușescu, acesta, pentru o scurtă perioadă de timp, are o deschidere către țările din vest și atunci femeia adoptă un stil mai elegant”, a spus Magdalena Trandafir, muzeograful care a coordonat realizarea proiectului.

Afișul evenimentului. SURSA MJB
Afișul evenimentului. SURSA MJB

Femeia socialistă este femeia care pune accent pe munca în fabrici și uzine dar și pe frumusețe. Astfel, ea este prezentă în reclamele pentru produsele de înfrumusețare destinate ei incluzând aici produsele cosmetice și vestimentație. Multe produse cosmetice din acele vremuri erau fabricate în țară și în cantități limitate.

„Se descurcau cu ce aveau și erau prețuite mult timp, chiar îmi aminteam acum rujurile acelea verzi care se transformau în roșu, cremele acestea chinezești care le foloseau și pentru ten și pentru diverse afecțiuni ale pielii”, spune o buzoiancă, prezentă la deschiderea expoziției.

Expoziția este vizitată mai ales de femei. SURSA MJB
Expoziția este vizitată mai ales de femei. SURSA MJB

Revistele de modă românești reproduc modele de fuste mini, rochii lungi de seară și pantaloni evazați, chiar și haine de blană pentru femei. Taiorul Channel este preferatul Elenei Ceaușescu, modelele sunt copiate în fabricile noastre și impuse ca etalon femeilor din întreaga țară prin revistele de modă ale vremii.

Expoziția prezintă și coafuri la modă în perioada comunistă. SURSA MJB
Expoziția prezintă și coafuri la modă în perioada comunistă. SURSA MJB

Încălțămintea „Guban” fabricată la Timișoara era inspirată din revistele de modă Neckermann și Quelle. Eleganța feminină se rezumă uneori și la accesorii ce cuprind inele din pietre prețioase și semiprețioase, mărgele și cercei cu clipsuri.

Rochiile erau în culori terne. SURSA MJB
Rochiile erau în culori terne. SURSA MJB

În expoziția organizată la muzeu sunt prezentate articole vestimentare românești, realizate la fabrici de renume din acea perioadă dar și acasă. De asemenea sunt expuse accesorii vestimentare, bijuterii și produse cosmetice.

”Exponatele fac parte în cea mai mare parte din patrimoniul muzeului județean, peste 3.000 de obiecte, dar fac parte și din colecții private. Adună mai mult de 7- 8.000 vizitatori pe an”, declară Daniel Costache, director Muzeul Județean Buzău.

Daniel Costache și Magdalena Trandafir. SURSA MJB
Daniel Costache și Magdalena Trandafir. SURSA MJB

„Moda în perioada comunistă. Fantezie, rafinament, eleganță” întregește seria expozițiilor organizate în ultimii ani de către Muzeul Județean Buzău, valorificând obiectele de patrimoniu specifice perioadei comuniste.

Expoziția temporară „Moda în perioada comunistă. Fantezie, rafinament, eleganță” poate fi vizitată până în data de 29 aprilie 2024.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite