Olimpiada tăietorilor viței-de-vie. Concursul este unic în lume și s-a ținut în podgoria Pietroasele FOTO

0
Publicat:

Zeci de viticultori din toate colțurile țării s-au întrecut la tăiat vița-de-vie, într-o competiție organizată la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură Pietroasa Buzău. Concursul, unic în lume, a fost jurizat de trei viticultori cu mare experiență, din Spania, Italia și România.

Au fost două secțiuni, profesioniști și studenți. SURSA SCDV Pietroasele
Au fost două secțiuni, profesioniști și studenți. SURSA SCDV Pietroasele

Concurenții au avut la dispoziție 20 de minute pentru a curăța fiecare câte zece butuci de vie.

„M-am înscris pentru că am vrut în primul rând să văd ce experiență am acumulat în domeniul acesta. Al doilea factor ar fi că vreau să arăt că pot mai mult”, declară Ionuț Tudorache, concurent.

Curățarea plantației este importantă în viticultură. Dacă butucii de viță de vie sunt tăiați corect, strugurii vor da o producție bună.

Curățăm ce este mai jos și tot ce este pe dedesubt. Eliminăm toate cozile care sunt în afară. Ce nu e bun dăm jos”, explică Sergiu, viticultor.

image

În premieră, la ediția din acest an a concursului „Cel mai bun Viticultor din România 2024” a fost organizată și o competiție dedicată studenților. Aceștia au fost atent supravegheați de profesorii lor, care au dorit să îi aducă pe teren, alături de profesioniștii din domeniu.

„Ne-am gândit să îmbinăm această parte academică, partea de cercetare-dezvoltare, cu partea economică. La o primă impresie, se pare că sunt foarte bine pregătiți”, declară Sorin Marin, director Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare viticolă Pietroasa.

Efortul depus de participanți a fost analizat de trei jurați, un român și doi specialiști din Spania și Italia. Cei mai buni concurenți au fost răsplătiți cu premii în valoare totală de 10.000 de euro.

„Este singurul concurs dedicat acestei secțiuni, singurul concurs național la nivel mondial, adică în alte țări nu se mai organizează un concurs la nivel național. Este o premieră la nivel mondial în tăierea viței de vie”, spune Marinela Ardelean, organizatorul concursului.

image

Viticultorul Paul Huieț și studenta USAMV București Alexandra Bardoș sunt câștigătorii ai celei de-a doua ediții a concursului „Cel mai bun viticultor din România”.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite