Depozit de proiectile neexplodate, descoperit lângă Buzău. Misiunea de asanare, în derulare

0
Publicat:

Pirotehniştii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău au descoperit pe un câmp din comuna Ţinteşti, un număr 35 de proiectile, calibrul 76 milimetri provenite cel mai probabil din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Operațiunea de asanare este complexă și de durată, transmit specialiștii ISU.

Locul este cercetat cu detectoare de metal. SURSA ISU Buzău
Locul este cercetat cu detectoare de metal. SURSA ISU Buzău

Potrivit biroului de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău, pompierii au fost anunţaţi miercuri despre prezenţa unor proiectile pe un câmp, la faţa locului fiind trimisă o echipă de specialişti.

"Ieri în jurul orelor 12.00 am fost anunţaţi de prezenţa unor muniţii rămase neexplodate îngropate pe un teren din localitatea Maxenu, comuna Ţinteşti. Echipajul pirotehnic al ISU Buzău s-a deplasat la faţa locului identificând o suprafaţă de aproximativ 16 metri pătrați în care se aflau proiectile care provin cel mai probabil din cel de-al Doilea Război Mondial", a transmis, joi, Vlăduţ Pârvu, din cadrul Biroului de Presă al ISU Buzău.

Proiectilele, găsite cu detectoare de metal. SURSA ISU Buzău
Proiectilele, găsite cu detectoare de metal. SURSA ISU Buzău

Căutările se desfăşoară şi pe parcursul zilei de astăzi după ce la primele ore ale dimineţii în aceeaşi zonă au mai fost descoperite încă cinci proiectile. Perimetrul în care se efectuează operațiunea de asanare a muniției neexplodate se află pe raza satului Maxenu (comuna Țintești), aproape de drumul județean care leagă Buzăul de Smeeni.

"După aproximativ șase ore au fost descoperite 30 de proiectile de calibru 76 mm ce au fost transportate la depozitul special destinat în vederea distrugerii. Ulterior misiunea a fost sistată până în această dimineaţă când pompierii au continuat căutările fiind identificate încă cinci obiecte de muniţie. Misiunea este în dinamică", informează sursa citată.

image

Pirotehniştii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău au descoperit la începutul acestui an 3.487 de proiectile şi dispozitive explozive pe un teren din municipiul Râmnicu Sărat, fiind vorba despre cel mai mare depozit de muniţie subteran identificat în ultimii ani pe raza judeţului.

Operațiunile de asanare includ mai multe etape esențiale, cum ar fi cercetarea-detectarea, dezgroparea, identificarea munițiilor, distrugerea pe loc a celor care prezintă risc la transport sau depozitare, ridicarea, transportul, depozitarea și distrugerea ulterioară într-un poligon specializat.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite