Cum au ajuns fermierii din Buzău să „îmblânzească” fructele de pădure

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul fructelor de pădure proaspete, în perioada coacerii lor, este o adevărată cură de sănătate. Afinele sau coacăzele sunt dificil de obținut, pentru că se culeg greu din pădure. Însă din ce în ce mai mulți fermieri  au reușit să „îmblânzească”  arbuștii sălbatici și să înființeze plantații de fructe de pădure pe lângă gospodării, recolta fiind livrată în piețe sau direct clienților, prin curier.

Irinel și Ana Manea merg frecvent la cules. FOTO Iulian Bunilă
Irinel și Ana Manea merg frecvent la cules. FOTO Iulian Bunilă

Irinel Manea este unul dintre cultivatorii de fructe de pădure din zona Buzăului. Împreună cu mama lui, are grijă de plantația înființată în urmă cu cinci ani pe terenul de lângă casa bătrânească din comuna Merei.

Coacăzele, din trei soiuri de culori diferite, ocupă cea mai mare suprafață cultivată de familia Manea. Cele negre sunt baza, spune fermierul buzoian.

„Nu sunt chiar fructele obișnuite de pe masa românilor ci, cum zic francezii, sunt «pour les connaisseur» . Dar au proprietăți terapeutice extraordinare. Coacăza neagră miroase a medicament, are vitamina C de șapte ori mai multă decât lămâia”, explică Irinel Manea.

Coacăzele negre sunt pline de vitamine. FOTO Iulian Bunilă
Coacăzele negre sunt pline de vitamine. FOTO Iulian Bunilă

Coacăzele negre au un gust acrișor și sunt folosite adesea în prepararea de gemuri, dulcețuri, precum și în alte rețete culinare, ne spune doamna Ana. Coacăzele negre au acțiune tonică generală și sunt recomandate în cazurile de stres, în stările anemice, în cazurile de deficit de fier.

„Coacăzul negru se culege un pic mai greu, dar are proprietăți antioxidante și e foarte bun pentru dulcețuri și gemuri. Iese ca un jeleu, foarte bun”, spune Ana Manea, mama fermierului din Merei.

Doamna Ana folosește coacăzele roșii la dulcețuri. FOTO Iulian Bunilă
Doamna Ana folosește coacăzele roșii la dulcețuri. FOTO Iulian Bunilă

De la începutul verii, Irinel și mama lui trebuie să intre frecvent la cules printre butașii de coacăz. Fructele, mai ales cele de coacăz alb, se strică dacă stau mult în bătaia soarelui, deoarece nu au fost deloc stropite.

„Coacăzul alb este asemănător coacăzului roșu. Este mai puțin acidulat. Diferă tipul de antioxidanți. Fiecare culoare are antioxidanții lui. Coacăzul alb e mai greu de întreținut pentru că a fost secetă și a trebuit să irigăm mai des, să menținem plantele, să obținem recolte bogate”, declară producătorul de fructe de pădure.

Coacăzele roșii sunt cele mai aspectuoase. FOTO Iulian Bunilă
Coacăzele roșii sunt cele mai aspectuoase. FOTO Iulian Bunilă

Pe lângă coacăze, familia Manea mai recoltează și fructe de aronia, un arbust originar din zonele aride ale Americii de Nord. Fructele sunt foarte căutate şi apreciate pentru proprietăţilor lor terapeutice. În România, datorită climei, boabele de aronia sunt mai dulci.

„De curând, avem arbustul aronia, recomandat în afecțiuni cardiovasculare, reglează glicemia. Avem clienți cărora le-a scăzut glicemia cel puțin 50 de unități după ce au consumat aronia”, declară Irinel Manea.

Boabele de aronia sunt acrișoare dar sănătoase. FOTO Iulian Bunilă
Boabele de aronia sunt acrișoare dar sănătoase. FOTO Iulian Bunilă

Producția de fructe de pădure este neașteptat de bună. Peste 80 la sută din recoltă este vândută în piețele din București, unde există o categorie mare de clienți care apreciază beneficiile fructelor de pădure.

„Combinăm coacăzele, cele trei culori, combinăm și zmeura, și murele, la anul o să avem și agrișe; deci vrem să completăm toată gama de fructe de pădure. Prețul fructelor noastre de pădure variază între 20 și 40 de lei, în funcție de soi, de perioadă, pentru că la început și la sfârșit e cantitate mult mai mică”, spune Irinel Manea, producător de fructe de pădure.

Coacăzele „tricolore” ajung în piețele din București. FOTO Iulian Bunilă
Coacăzele „tricolore” ajung în piețele din București. FOTO Iulian Bunilă

Producătorul buzoian de fructe de pădure livrează marfa proaspătă în caserole de 500 de grame unui număr de aproximativ 200 de clienți. Surplusul de coacăze, aronia și zmeură ajunge la procesare, pentru a se transforma în sucuri și gemuri gustoase și aromate.

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite