Casa copilăriei lui Benone Sinulescu, nou punct pe harta turistică a Buzăului

0
0
Foto I. Bunilă
Foto I. Bunilă

Casa părintească de la Siriu a lui Benone Sinulescu va fi transformată într-un muzeu memorial. Vor avea acces toţi cei care vor să cunoască povestea artistului emblematic, împărtăşită chiar de rudele din Buzău ale maestrului.

Benone Sinulescu şi-a iubit satul natul, Siriu, iar gospodăria în care a copilărit îi era loc sacru, unde revenea de câte ori i se ivea ocazia. 

Casa părintească rămăsese în grija unor veri ai artistului, puţinele rude care îl mai întâmpinau pe artist atunci când îşi vizita localitatea de baştină.

”Când ajungea în Siriu, venea la casa părintească. Stăteam la discuţii şi depănam amintiri despre părinţi.  Se ducea la cimitir, aprindea lumânări la mormintele părinţilor, după care pleca cu ochii în lacrimi că părăseşte Siriul”, spune Gheorghe Piruşcă, vărul interpretului.

Casa lui Benone Sinulescu stă de mulţi ani nelocuită, însă nu se observă acest lucru. Pentru îngrijitorii locuinţei, menţinerea curăţeniei, conservarea clădirii şi a mobilierului, au fost o sarcină nobilă.  

buzau

Casa în care a copilărit Benone Sinulescu are trei camere, cu obiectele de decor rămase aşa cum le-a aşezat pe vremuri marele artist.

Camerele sunt mai aerisite decât atunci când artistul petrecea mult timp la Siriu. O parte din piesele de mobilier şi mai multe tablouri au fost luate de Benone Sinulescu la Arad, unde se stabilise în ultimii ani ai vieţii.

buzau

Printre lucrurile care-ţi atrag privirea se află un vechi pick-up, lângă care sunt ordonate numeroase discuri de vinil cu vocile de aur ale României. Zeci de fotografii care îl surprind pe Benone Sinulescu alături de părinţii şi prietenii săi tapetează întreg interiorul casei.

buzau

În cele mai multe dintre fotografii, Benone apare împreună cu mama sa, în diferite momente din anii tinereţii. La loc de cinste este imaginea în care apare marea gimnastă, Nadia Comăneci, cu autograful: ”Lui Benone de la Nadia Comăneci, 9.IX.1977”.

buzau

Toate obiectele care au rămas în casa din Siriu oglindesc viaţa legendarului interpret de înainte de a urca pe scenă, fiecare cameră fiind un mic muzeu încărcat cu amintirile copilăriei marelui artist. Rudele şi autorităţile din Siriu au de gând să transforme gospodăria lui Benone Sinulescu în obiectiv turistic.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

O ciupercă devastatoare atacă ulmii din cel mai mare parc al Buzăului. „E pandemie”, avertizează primarul

Un bărbat şi fiica sa, răniţi în accidente, au fost învăţaţi de poliţişti cum să fie mai grijulii VIDEO 

Buzău


Ultimele știri
Cele mai citite