Autorităţile Buzăului, neputincioase în gestionarea problemei câinilor maidanezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Haitele de câini sunt peste tot în Buzău Foto facebook/Iuliana Bogdan
Haitele de câini sunt peste tot în Buzău Foto facebook/Iuliana Bogdan

Numărul maidanezilor din Buzău este în creştere iar autorităţile nu pot face nimic deoarece padocurile sunt aproape pline, iar eutanasierile sunt blocate. Îngrijorător este că prezentările înregistrate la Secţia de Boli Contagioase a Spitalului Judeţean Buzău arată că, lunar, aproximativ o sută de persoane din municipiul Buzău sunt muşcate de câini. Reprezentanţii DSV avansează ideea încurajării adopţiilor, prin diverse campanii.

Problema câinilor fără stăpân nu se va rezolva prea curând. Legea care permitea eutanasierea maidanezilor este în continuare blocată în justiţie. În prezent, se permite doar eutanasierea patrupedelor care sunt bolnave ori bătrâne. Ceilalţi maidanezi ar trebui strânşi de pe străzi şi cazaţi în padoc. Însă, autorităţile locale se plâng că nu au bani suficienţi în buget pentru rezolvarea acestei probleme.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor Buzău au întocmit un plan de măsuri pentru prevenirea apariţiei rabiei la câinii fără stăpân de pe raza judeţului. Astfel, Consiliului Local îi revine sarcina să amenajeze şi să suplimenteze acolo unde este nevoie, spaţii pentru adăpostirea madanezilor şi să găsească soluţii legale pentru gestionarea patrupedelor. 

„Consiliul Local are obligaţia de a amenaja şi de a suplimenta din fonduri proprii adăposturi publice pentru câinii fără stăpân. Totodată, Consiliul Local are obligaţia de a încadra în serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân cel puţin un tehnician veterinar pentru evidenţă şi supraveghere”, a declarat dr. Marijan Milea, directorul DSV Buzău. De asemenea, Consiliul Local trebuie să găsească soluţii legale, prin colaborare cu ONG-uri care să preia câinii fără stăpân. 

  

Şi reprezentanţii adăposturilor destinate câinilor fără stăpân ar trebui să adopte măsuri care să diminueze numărul maidanezilor, cea mai importantă fiind promovarea adopţiilor „Se recomandă reprezentanţilor adăposturilor câinilor fără stăpân demararea de acţiuni premergătoare prin care să se promoveze activitatea de adopţii, efectuarea sterilizării în masă, înfiinţarea şi punerea în funcţiune a clinicilor mobile pentru efectuarea de sterilizări şi finanţarea campaniilor de sterilizare în cazul categoriilor defavorizare”, a mai spus medicul Marijan Milea. 

Prezentările înregistrate la Secţia de Boli Contagioase a Spitalului Judeţean Buzău arată că, lunar, 100 de persoane din municipiul Buzău sunt muşcate de câini. În unele cazuri, rănile sunt grave şi este nevoie de tratament îndelungat.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite