Autobuze scoase din nămeți de un buldoexcavator. Buzăul, sub cod portocaliu de viscol VIDEO

0
Publicat:

În noaptea de vineri spre sâmbătă, 27/28 ianuarie, pe DJ 203D din Buzău, porțiunea dintre Maxenu si Smeeni, s-a creat un blocaj cu zeci de mașini. Printre ele, și trei autobuze care aduceau navetiști.

Pasagerii au fost nevoiți sa stea în vehiculele staționate pe șosea mai bine de trei ore. Viscolul a creat pe carosabil troieni care în unele locuri depășeau și jumătate de metru. 

Zeci de șoferi au rămas blocați în sulurile de zăpadă si astfel coloanele de mașini s-au întins pe mai bine de un kilometru. Oamenii, în special cei din autobuzele blocate în nămeți, au început sa sune în disperare, inclusiv la autoritățile locale din zonă, pentru a le veni în sprijin.

Ajutorul a venit în cele din urmă de la Primăria comunei Smeeni, care a trimis între Smeeni și Maxenu un buldoexcavator. În cateva ore, utilajul a reușit să deblocheze drumul.

Cele trei autobuze de navetiști au continuat drumul doar până în centrul satului Smeeni, fiind nevoite să se oprească aici, deși capătul de linie era în satul Călțuna. Motivul invocat de șoferi a fost acela că, pe anumite porțiuni din drumul comunal DN2C, de pe raza comunei Smeeni, nu pot circula.

Navetiștii au stat trei ore în blocaj. FOTO Iulian Bunilă
Navetiștii au stat trei ore în blocaj. FOTO Iulian Bunilă

Când au constatat că nu sunt duși până la destinație, deși aveau bilet și abonament, navetiștii care locuiesc în satele mai îndepărtate ale comunei s-au revoltat, însă fară niciun rezultat.

Mulți dintre ei au fost nevoiți să pornească pe jos zeci de kilometri prin viscol și troieni. Ulterior, un șofer de autobuz a fost convins să preia pasagerii rămași în Smeeni, pe cei care nu plecaseră pe jos, și să-i ducă la destinație. Un buldoexcavator a mers în fața autobuzului pentru a curăța drumul.

La întoarcere, utilajul Primariei Smeeni s-a reîntors pe porțiunea de drum județean dintre Smeeni si Maxenu, acolo unde o cisternă încărcată cu motorină a rămas în nămeți,  blocând ore bune sensul de mers către Smeeni. Toate s-au întâmplat aproape de miezul nopții.

Sâmbătă dimineață, 28 ianuarie, având în vedere situația operativă și condițiile meteo neprielnice, pentru optimizarea misiunilor și asigurarea conducerii și coordonarea intervențiilor, la nivel ISU Buzău, a fost dispusă măsura creșterii capacității operaționale, astfel tot personalul s-a prezentat la unitate fiind în măsură să intervină în zonele potențial a fi afectate.

„În acest moment se intervine în punctul Oreavu pe DN2 E85 cu circa 70 pompieri pentru recunoașterea în zonă și deblocarea eventualelor persoane rămase înzăpezite”, se arată într-un comunicat al ISU Buzău.

Totodată pentru eficientizarea misiunilor, din ordinul IGSU au fost dislocate pentru misiuni în județul Buzău două șenilate de la ISU Galați și una din Brăila, plus două autospeciale pentru transport personal și victime multiple din Bacău și Prahova.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite