Amenzi uriașe pentru utilizarea petardelor. Polițiștii explică ce materiale pirotehnice sunt legale VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mare atenție de unde și ce fel de petarde și artificii cumpărați! Este avertismentul lansat de politistii buzoieni într-o perioadă în care efectele pirotehnice sunt la mare căutare.

În județul Buzău, deja au fost amendate persoane care dețineau spre a fi vândute materiale pirotehnice interzise. S-a întocmit chiar și un dosar penal, pe numele unui buzoian care deținea aproape 100 de kilograme de materiale pirotehnice.

Oamenii legii atenționează că vor intensifica acțiunile pentru depistarea celor care vând ilegal petarde și artificii.

Deși mai sunt aproape trei săptămâni până la Revelion, buzoienii au început să se înarmeze cu petarde și pocnitori şi nu ezită să le folosească. Legea spune însă că doar materialele pirotehnice din categoria I pot fi vândute publicului. Restul sunt doar pentru pirotehniști.

Polițiștii buzoieni din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au prezentat, marți, 13 decembrie, într-o conferință de presă, care sunt materialele pirotehnice legale ce pot fi utilizate de către cetățeni în noaptea dintre ani, dar și pe cele interzise de lege, care pot pune în pericol viața celor care le folosesc.

Petardele confiscate de polițiștii buzoieni. SURSA IPJ Buzău
Petardele confiscate de polițiștii buzoieni. SURSA IPJ Buzău

În cazul articolelor pirotehnice legale, pe etichetă în limba română trebuie să apară denumirea, clasa, instrucțiunile de folosire, termenul de garanție, precum și pericolele care pot apărea dacă nu le depozitaţi sau manevraţi corect. Doar persoanele cu vârsta mai mare de 18 ani au voie să cumpere așa ceva.

Din păcate, în diferite spații publice sunt comercializate, pe sub mână, artificii sau petarde din categoria a II sau chiar a III-a, foarte periculoase. Polițiștii spun că vor intensifica acțiunile pentru depistarea celor care vând ilegal petarde și artificii.

Un buzoian s-a ales deja cu dosar penal. Bărbatul deținea, spre comercializare, o cantitate uriașă de materiale pirotehnice. Dincolo de spectaculozitatea lor, petardele și artificiile constituie un real pericol, mai ales când sunt folosite de către copii.

Nu doar comercianții riscă sancțiuni, ci și pasionații de efecte pirotehnice. Astfel, cei ce nu respectă regulile privind deținerea și utilizarea articolelor pirotehnice pot fi sancționați cu amenzi  de până la 6.000 de lei.

Polițiștii mai spun că cetățenii pot reclama, prin apel la numărul de urgență 112, situațiile în care anumite persoane aruncă petarde cu zgomot asurzitor.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite