Petardele și artificiile, un pericol pentru păsări și animale. Medic: „Pot ajunge să moară de stres“

0
Publicat:

Apropierea sărbătorilor de iarnă vine cu riscuri mari pentru păsări și animalele de companie. Aceștia pot să sufere traumatisme sau chiar pot muri din cauza stresului provocat de petarde și artificii.

Artificiile și petardele, pericol pentru necuvântătoare FOTO Adevărul
Artificiile și petardele, pericol pentru necuvântătoare FOTO Adevărul

Păsările pot să sufere traumatisme sau să moară din cauza stresului, iar aricii pot ieşi mai repede din hibernare şi să rămână fără resurse până la primăvară, din cauza zgomotului produs de artificii şi petarde, avertizează Oana Vasiliu, medic veterinar la Centrul de animale sălbatice al Fundaţiei Visul Luanei, conform Agerpres.

Sunt mulți căței care se pierd

"Legat de câini şi de pisici, e şi mai complicat. Veterinarii din toate clinicile primesc extrem de multe solicitări de a elibera reţete pentru sedative în perioada asta, din cauză că sunt foarte mulţi căţei şi pisici atât de stresaţi, încât au nevoie de aşa ceva. Sunt foarte mulţi căţei care se pierd. (...) După Revelion, de fiecare dată, este inundaţie de anunţuri cu căţei găsiţi sau pierduţi (pe grupurile de protecţia animalelor)", a precizat Vasiliu.

Zgomotul produs de artificii şi de petarde afectează însă şi animalele sălbatice din oraş, precum aricii, care hibernează, sau alte specii de mamifere mici.

" Păsările, care sunt foarte stresate din cauza asta, pot ajunge să moară de stres. Inclusiv păsări comune la care nu ne-am aştepta, precum ciorile. Dar şi păsări răpitoare. De exemplu, în Mogoşoaia, există o colonie de ciufi de pădure, care sunt nişte bufniţe protejate (prin lege), care stau în acelaşi loc. Şi, dacă se întâmplă ca în zona respectivă să dea cu artificii, pot inclusiv să moară de stres", a explicat Oana Vasiliu.

Se sperie și intră în mașini sau în clădiri

Totodată, animalele sălbatice, indiferent de specie, pot să se sperie şi să între în clădiri sau în maşini. Acest lucru se întâmplă în special pe durata nopţii, când multe specii diurne nu văd foarte bine. 

Oana Vasiliu a  menționat și de ce este important ca jocurile de artificii ar să fie organizate cu mai multă grijă faţă de mediu şi animalele de companie. Ea a remarcat că există ţări în care jocurile de artificii au fost înlocuite cu spectacole laser, care, chiar dacă poluează luminos, nu poluează din punct de vedere fonic şi al pulberilor toxice.

"Noi ne-am dori să recomandăm să nu se mai folosească deloc, cam asta e părerea noastră personală, însă ne dăm seama că este destul de nerealistă treaba asta, ţinând cont de faptul că sunt foarte mulţi oameni care şi le doresc. (...) De exemplu, nu ar trebui organizate în parcurile din Bucureşti sau în zone cu copaci, unde se ştie că există anumite specii, mai ales sălbatice. Şi ar trebui să se organizeze întotdeauna numai cu aprobări, eventual cu derogări de la Garda de Mediu, pentru anumite specii de animale sălbatice. Când e vorba de căţei, pisici - le recomandăm mai mult oamenilor să nu îi mai scoată din casă, mai ales fără lesă, în perioada aceasta. Şi mai ales de Revelion, pentru că, de cele mai multe ori, aşa ajung să se piardă. Oamenii îi scot cu ei şi uită că urmează să se dea cu petarde, cu artificii. Se sperie şi fug", a transmis medicul. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite