UPDATE Incendiu la Palatul Nifon din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un incendiu a izbucnit, marți, la acoperişul Palatului Nifon, aflat în reabilitare, de pe Calea Victoriei din Bucureşti. Nu sunt persoane rănite. Monumentul istoric aparține Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Pompierii au acţionat în total cu 10 autospeciale de stingere Foto: ISUBIF
Pompierii au acţionat în total cu 10 autospeciale de stingere Foto: ISUBIF

Potrivit ISU Bucureşti-Ilfov, pompierii intervin pentru stingerea unui incendiu produs la o clădire P+2+M, situată pe Calea Victoriei intersectie cu str. Doamnei. Incendiul se manifestă la nivelul acoperişului aflat în reabilitare, pe o suprafaţă de aproximativ 300 de metri pătraţi.

Pompierii acţionează în total cu 10 autospeciale de stingere, de la înalțime, folosind autoscările.

Foto: ISUBIF
Foto: ISUBIF

Palatul Nifon aparține Arhiepiscopiei Bucureştilor

Potrivit unui proiect de hotârăre de guvern, clădirea aparține Arhiepiscopiei Bucureştilor, și este restaurată cu numai puţin de 56 milioane de lei. Banii vin în proporţie de 99% de la Ministerul Dezvoltării, doar 1% reprezentând contribuţia Bisericii Ortodoxe. 

Arhiepiscopia Bucureştilor, dorește ca prin consolidarea, restaurarea şi refuncţionalizarea spaţiilor acestui monument istoric să organizeze înfiinţarea Centrului Educaţional şi Social Pastoral „Nifon Mitropolitul”.

„Imobilul este datat de la sfârşitul secolului XIX şi este înscris în lista monumentelor istorice actualizată în anul 2015, la poziţia 854, sub denumirea «Aşezămintele Nifon». Starea de deteriorare a acestuia este foarte accentuată. S-a constatat existenţa  unui pericol iminent de  prăbuşire a planşeului peste etaj, pereţii au pierdut în integralitate tencuiala, tencuielile prezentând degradări importante datorită infiltraţiilor prin acoperiş“, mai prevede documentul.

După finalizarea lucrărilor, Centrul „Nifon Mitropolitul“ va cuprinde  săli de curs, bibliotecă, cantină, sală de lectură spaţii pentru expoziţii şi conferinţe. De asemenea, în interiorul clădirii se vor organiza diferite activităţi pentru copii care prezintă risc de abandon şcolar sau un potenţial risc infracţional, dar şi pentru cei supradotaţi care provin din familii sărace.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite