Un colecţionar a plătit 132.000 de euro pentru tabloul „Macii” de Ştefan Luchian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma Licitaţiei Artmark care s-a desfăşurat ieri seară, la Hotel Continental, capodopera lui Luchian, „Macii”, care a făcut parte din colecţia Tiberiu Puia, a intrat într-o nouă colecţie particulară.

Cel care a devenit noul proprietar al tabloului a plătit pentru el suma de 132.000 de euro, acesta fiind, de la distanţă, cel mai mare preţ obţinut în urma tranzacţionărilor care au valorificat 32 din cele 43 de loturi prezentate  în această licitaţie.

Următoarele picturi, pentru care s-au plătit sume importante, sunt ”Natură moartă cu narghilea”, de Theodor Pallady: 57.500 euro şi ”Cireş în floare”, de Hans Mattis Teutsch: 38.000 euro


Lucrările prezentate în licitaţia Artmark au provenit din  colecţiile de referinţă, George Ivaşcu şi Tiberiu Puia.

Opera „Macii” este cea mai importantă lucrare a pictorului Ştefan Luchian tranzacţionată pe piaţă în ultimii 20 de ani.

Evenimentul apariţiei pe piaţa de artă a unei lucrări de Ştefan Luchian, artist de primă mărime, întemeietor al şcolii româneşti de pictură, este rarisim, opera sa aflându-se, în cea mai mare parte, în patrimoniul muzeal.


În prezent, pictura „Macii” de Ştefan Luchian ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai mari vânzări ale pieţei româneşti de artă, după nudul „Aişe” de Camil Ressu, adjudecat pentru suma de 160.000 de euro, la una dintre licitaţiile Artmark, din anul 2009.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite