Taxele şi impozitele locale rămân la fel ca în 2012. Primarii de sector vor putea lua în continuare credite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştenii vor plăti aceleaşi taxe şi impozite şi anul viitor, potrivit unei hotărâri de consiliu votată de aleşii locali. Singura noutate a acestei hotărâri este impozitarea utilajelor agricole. De asemenea, consilierii au respins proiectul  privind limitarea accesului primăriilor de sector la creditele interne şi externe.

Primarul Capitalei a declarat că nu susţine creşterea impozitelor locale cu rata inflaţiei din ultimii trei ani, deoarece este conştient că bucureştenii nu vor putea face faţă cheltuielilor. "Singura noutate a acestui proiect este impozitarea vehiculelor ca tractoare şi alte utilaje agricole. Chiar dacă am mări taxele şi impozitele, încasările vor fi tot mici pentru că bucureştenii nu vor avea de unde să plătească. Potrivit previziunilor economiştilor, anu 2013 va fi unul foarte greu", a explicat Oprescu.

Modificări aduse prin această hotărâre prevăd:
• pentru vehiculele cu capacitate cilindrică mai mică de 4.800 centimetri cubi impozitul va fi de 3 lei/200 centimetri cubi;
• pentru vehiculele cu capacitate cilindrică mai mare de 4.800 centimetri cubi impozitul va fi de 5 lei/200 centimetri cubi;
• pentru vehiculele fără capacitate cilindrică evidenţiată impozitul va fi de 100 lei/an.

Consilierii USL din componenţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti au susţinut propunerea lui Oprescu. "Am avut o intrevedere cu primarii USL de sectoare. Au venituri mici, dar au arătat disponibilitatea pentru atragerea de fonduri europene şi alte surse, decât să se mărească taxele. USL susţine menţinerea nivelului actual de taxe şi impozite pe municipiul Bucureşti", a spus în plenul adunării consilierul USL, Cornel Pieptea.

De asemenea, Consiliul General al Capitalei a respins propunerea prin care li se lua dreptul primarilor de sector să acceseze credite. Proiectul de hotărâre prevedea faptul că fiecare credit pe care primarii de sector vor să-l ia trebuie să primească girul Consiliului General. "Eu nu interzic nimănui să ia credite. Ba să ia! Dar trebuie să ne avem o strategie coordonată de dezvoltare a Bucureştiului. Avem deja o datorie publică foarte mare", a explicat primarul general. Consilierii au respins însă propunerea edilului-şef.

Pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu General de marţi s-au aflat 45 de proiecte, printre care majorarea taxelor şi impozitelor locale. La începutul şedinţei, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a scos de pe ordinea de zi proiectul de rectificare de buget, aflat pe prima poziţie. "Rectificarea va fi negativă, pentru că avem o lipsă de 310 milioane de lei din încasările impozitului pe venit şi pentru că nu au fost viraţi banii de către Guvern pentru Arena Naţională", a explicat Oprescu. Proiectul va fi discutat într-o şedinţă de îndată ce va avea loc miercuri, 19 decembrie.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite