Protest față de decizia demolării bustului lui Mircea Vulcănescu din Capitală. „Asistăm la o nouă acţiune talibană împotriva culturii româneşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundația „Ion Gavrilă Ogoranu“ anunță că miercuri, 28 decembrie, va organiza o manifestare publică pentru omagierea lui Mircea Vulcănescu, eroul mort în închisorile comuniste.

Mircea Vulcănescu
Mircea Vulcănescu

După ce s-a încercat ștergerea numelui Mircea Vulcănescu de pe sigla unui liceu din Capitală, acum, de sărbători, se votează demolarea bustului martirului din Piața Sfântul Ștefan.

Miercuri, 28 decembrie 2022, începând cu ora 9.00, sunt așteptați în fața Primăriei Sectorului 2 din București toți cei care vor să aducă un omagiu memoriei lui Mircea Vulcănescu, exterminat de regimul comunist în închisoarea de la Aiud, în 1949.

„Manifestarea are caracter cultural, religios și comemorativ, iar conform legii, acest gen de manifestări nu sunt supuse obligativității declarării lor prealabile. Totuși, am notificat autoritățile în drept în legătură cu inițiativa noastră, care este așadar una legală. Prin această manifestare, vrem să oprim pe membrii Consiliului Local al Sectorului 2 să ia o decizie care ar fi nu doar ilegală (Mircea Vulcănescu este considerat martir al temnițelor comuniste, fiind menționat ca atare, alături de alte victime ale regimului totalitar, în expunerea de motive a Legii 127 / 2017 pentru instituirea Zilei naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste), ci și contrară adevărului istoric și juridic (Vulcănescu nu a fost condamnat pentru crime de război și nici pentru decizii politice care să fi afectat comunitatea evreiască din România, așa cum au fost induși în eroare reprezentanții Consiliului Local și Primăriei Sector 2 de către Institutul Elie Wiesel, care se află la originea acestui proiect de hotărâre)“, spune Florin Dobrescu, președintele Fundației „Ion Gavrilă Ogoranu“.

Florin Dobrescu precizează că a intrat în posesia proiectului de hotărâre pentru demolarea statuii lui Mircea Vulcănescu din București, din Piața Sfântu Ștefan din Sector 2. „Inițiatorul este Silviu Feroiu, din conducerea PNL Sector 2“, spune Florin Dobrescu.

image
image

Protestul academicienilor

Academicienii Răzvan Theodorescu şi Bogdan Simionescu protestează împotriva "demolării bustului lui Mircea Vulcănescu. "În mediile informate ale Capitalei circulă vestea despre pregătirea de către autorităţile locale a iminentei demolări a monumentului lui Mircea Vulcănescu. Dacă zvonul se adevereşte, asistăm la o nouă acţiune talibană împotriva culturii româneşti. Mircea Vulcănescu nu rămâne în istoria noastră ca un efemer subsecretar de stat într-un guvern antonescian, ci ca un eminent gânditor, sociolog şi economist interbelic, mort în temniţele comuniste. Protestăm împotriva acestei acţiuni inculte şi atragem atenţia opiniei publice că această măsură stalinistă de «damnatio memoriae» prejudiciază grav locul bunei noastre aşezări europene", se arată în protestul transmis de Răzvan Theodorescu şi Bogdan Simionescu.

La 70 de ani de la moartea sa, Mircea Vulcănescu rămâne o puternică personalitate, dar care a stârnit controverse. În vreme ce unii îl consideră martir, întrucât a murit la vârsta de 48 de ani în temnițele comuniste, alții îl acuză că a făcut parte din guvernul lui Ion Antonescu, recunoscut că a elaborat legi antisemite.

În memoria filozofului şi economistului Mircea Vulcănescu, mort în temnițele comuniste, un liceu tehnologic din Capitală îi poartă numele. În urmă cu cinci ani, Primăria Sector 4 a decis printr-o hotărâre de consiliu să schimbe numele școlii, însă după ce în spațiul public au apărut mai multe voci care s-au opus acestui lucru, în frunte cu Octav Bjoza, fostul președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politic, modificarea nu s-a mai produs. Recent însă, scandalul a fost reaprins, după ce reprezentanții Institutului „Elie Wiesel“ au cerut punerea în aplicare a hotărârii consilierilor din Sectorul 4 din București din anul 2017.

Mai mulți istorici, deținuți politic, artiști consacrați și oameni din societatea civilă au inițiat și semnat o petiție pentru a păstra numele liceului  „Mircea Vulcănescu“.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite