Prima bucătărie mobilă pentru cetăţenii ucraineni a fost inaugurată la Romexpo

0
Publicat:

Crucea Roşie Română a inaugurat joi, la Romexpo, prima bucătărie mobilă pentru cetăţenii ucraineni. Aceasta este echipată complet, pentru a oferi hrană şi băuturi calde în situaţii de criză sau dezastre naturale.

Crucea Roșie a inaugurat o bucătărie mobilă la Romexpo / Foto: Arhivă
Crucea Roșie a inaugurat o bucătărie mobilă la Romexpo / Foto: Arhivă

„Acest proiect este menit să ofere sprijin în timp real celor aflaţi în situaţii de urgenţă, aşa cum sunt cetăţenii ucraineni aflaţi pe teritoriul ţării noastre", a afirmat Raluca Mihalache, expert comunicare Crucea Roşie Română.

Bucătăria mobilă este proiectată pentru a fi transportată cu uşurinţă în locurile unde este nevoie şi poate pregăti peste 1.500 de porţii de mâncare caldă pe zi, a spus și Marius Ion, director logistică şi achiziţii din cadrul Crucii Roşii Române

„Este o investiţie impresionantă alcătuită din două părţi, care poate fi utilizată împreună sau individual. În funcţie de necesarul de porţii de mâncare, această investiţie este parte a campaniei noastre 'Împreună pentru Ucraina'. (...) Bucătăria mobilă pe care o prezentăm astăzi este un exemplu de inovaţie şi de adaptare la situaţiile de urgenţă, atunci când condiţiile meteorologice sau dezastrele naturale afectează negativ furnizarea de alimente. Bucătăria mobilă este proiectată pentru a fi transportată cu uşurinţă la locul unde este necesar şi este prevăzută cu un generator propriu care poate asigura independenţa de reţeaua electrică naţională. Echipamentul de gătit din bucătăria mobilă este adaptat pentru a putea fi utilizat în aer liber în cazul în care clădirile sunt distruse sau inaccesibile. Ea este operată de personal specializat sau de voluntari instruiţi în prealabil şi poate servi o mare varietate de mâncăruri calde, pentru a răspunde nevoilor alimentare ale celor afectaţi de urgenţe şi dezastre. Astfel, cele două bucătării mobile pot pregăti peste 1.500 de porţii de mâncare caldă pe zi", a spus Marius Ion.

El a afirmat că cele două bucătării mobile vor staţiona la Romexpo o lună, perioadă în care vor asigura mâncare caldă pentru 12.300 de cetăţeni ucraineni, aceasta urmând să fie preparată de chef Foa şi bucătarii de la Stradale.

„Credem cu tărie că această nouă investiţie este un proiect important în creşterea capacităţii de intervenţie a Crucii Roşii Române şi ne va permite să oferim ajutor umanitar în mod eficient în caz de urgenţe", a mai spus oficialul Crucii Roşii.

Emilie Goller, şefa delegaţiei în România a Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, a felicitat Crucea Roşie Română pentru ajutorul pe care l-a oferit refugiaţilor.

„Ultimele 12 luni au fost foarte dificile pentru milioane de oameni. Mulţi au trebuit să-şi părăsească ţara şi să se adăpostească în special în ţările vecine, aşa cum este România. Nu a fost uşor pentru nimeni, dar în afara complexităţii acestei probleme, solidaritatea oamenilor din România a fost crucială. Încă din prima zi Crucea Roşie Română a lucrat intens pentru a oferi asistenţă, plecând de la mâncare, adăpost şi tot ce era nevoie pentru ajutorarea refugiaţilor", a spus Emilie Goller.

Societatea Română de Cruce Roşie a sprijinit, în ultimele 12 luni, aproape 600.000 de ucraineni vulnerabili cu alimente, produse de igienă, servicii de sănătate şi suport psihosocial, servicii de integrare pentru copii şi adulţi şi prin alte intervenţii precum crearea de magazine sociale, implementarea de cursuri de limba română sau engleză, realizarea de activităţi de orientare profesională.

„Generozitatea poporului român ne-a ajutat să trimitem în Ucraina 462 de camioane încărcate cu peste 5.000 de tone de materiale de primă necesitate ce au ajuns la mii de persoane vulnerabile", informează Crucea Roşie Română.

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite