Mai multe școli afectate de cutremur în judeţul Gorj vor fi reabilitate. De ce fonduri vor beneficia

0
Publicat:

Guvernul a aprobat, miercuri, alocarea unei sume de 51,47 milioane de lei pentru consolidarea a 16 obiective din domeniul învăţământului din judeţul Gorj.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, Foto: Arhivă Adevărul
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, Foto: Arhivă Adevărul

Astăzi în şedinţa de Guvern s-a aprobat propunerea Ministerului Dezvoltării pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară, din Fondul de intervenţie al Guvernului, pentru cinci unităţi administrativ-teritoriale situate pe raza judeţului Gorj, pentru finanţarea a 16 obiective, toate în domeniul învăţământului. Aceste finanţări au fost aprobate în urma solicitărilor venite din partea comunităţilor locale care s-au materializat printr-o hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a judeţului Gorj, respectiv de proiecte de hotărâre de Guvern promovate de către Instituţia Prefectului Gorj şi Consiliul Judeţean Gorj”, a explicat Cseke Attila, la finalul şedinţei de Guvern.

Oficialul a precizat că este vorba de suma de 51,47 milioane lei care va fi folosită pentru consolidarea acestor şcoli din judeţul Gorj.

Vorbim despre o sumă totală în valoare de 51,47 milioane lei din Fondul de intervenţie al Guvernului de la bugetul de stat pe anul 2023 pentru următoarele unităţi administrativ-teritoriale: pentru municipiul Târgu Jiu – 15,45 milioane lei, pentru oraşul Tismana – 11,44 milioane lei, pentru comuna Arcani – 9,96 milioane lei, pentru comuna Runcu – 9,83 milioane lei, pentru comuna Stăneşti – 4,78 milioane lei. Toate aceste sume sunt destinate a repara, a consolida, unde este cazul şi de a construi, clădiri care sunt folosite în procesul de învăţământ şi clădiri care au fost avariate. Avarii şi pagube care au fost constatate prin procese verbale conform procedurilor legale în vigoare, astfel încât aceste sume să ajute la înlăturarea efectelor cutremurelor care au avut loc în judeţul Gorj, în principal cele din 13 şi 14 februarie 2023”, a completat ministrul Dezvoltării.

„Școli sigure și sănătoase”

Tot în ședința de astăzi s-au discutat două propuneri de acte normative ale Ministerului Dezvoltării care au fost dezbătute, urmând a fi aprobate în momentul în care au toate avizele de pe circuitul interministerial. În primul rând, vom crea un program guvernamental nou pentru lucrări de consolidare de risc seismic a tuturor clădirilor de școli care sunt expertizate în risc seismic I. Vorbim aici, conform celor comunicate de Ministerul Educației, de cele 39 de clădiri, din care 21 sunt în uz, adică sunt folosite și astăzi de copii. Acest program va prevede posibilitatea includerii a noi clădiri din domeniul învățământului în momentul în care, pentru unele dintre ele, va exista raport de expertiză de clasificare risc seismic I.”, a mai transmis oficialul.

Finanțări prin PNRR

Miercuri seara, Ministerul Dezvoltării a anunțat că finanțează 69 de noi investiții, în 48 de localități din România, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Proiectele, în valoare totală de 381.457.661 lei, au fost depuse în cadrul celei de-a doua runde de atragere de fonduri pe componentele C5 - Valul Renovării și C10 - Fondul Local din PNRR.

Astfel, pentru Valul Renovării, au fost aprobate 33 de noi proiecte, în valoare totală de 213.612.736,94 lei, depuse de 12 autorități locale, pentru consolidarea seismică, renovarea energetică și modernizarea unor instituții publice, precum și a unor clădiri rezidențiale multifamiliale.

Pentru Fondul Local, au fost aprobate 36 de noi proiecte, în valoare totală de 167.844.924,07 lei, depuse de 36 de autorități locale, pentru reabilitarea și eficientizarea energetică a unor clădiri publice, extinderea unor sisteme de management integrat al traficului, instalarea unor sisteme de monitorizare video și mobilier urban inteligent, precum și achiziția de mijloace de transport nepoluante.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite