Artificiile de Anul Nou otrăvesc atmosfera

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artificiile de Revelion poluează aerul și sunt un pericol pentru păsări și animale sălbatice sau domestice, avertizează Laurențiu Păștinaru, Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).

Cât de periculoase sunt artificiile - Foto Arhiva
Cât de periculoase sunt artificiile - Foto Arhiva

Astfel, este recomandat ca artificiile să nu se mai folosească nici de Anul Nou. În ultimul deceniu s-a diminuat cantitatea de artificii de pe piață, însă aproape în fiecare an s-au constat depășiri ale limitelor particulelor poluante și ale valorilor de dioxid și monoxid de carbon sau de azot, din cauza substanțelor explozive, potrivit experților. 

Indiferent dacă sunt folosite la petreceri publice sau private, artificiile cresc, pe termen scurt, nivelul de particule din aer.  

Țara noastră ar avea nevoie de reglementări tot mai stricte la acest capitol, menite să interzică sau să descurajeze folosirea dispozitivelor explozive, atât prin interzicerea comercializării acestora,  scăderea cantităților existente pe piață, cât și sancționarea dură a celor care le comercializează ilegal sau le utilizează, spun cei de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului. 

Imediat după miezul nopții putem asista la creșteri ale poluării aerului, mai ales dacă va fi o perioadă de calm atmosferic. Cu toate acestea, în ultimii ani, s-a înregistrat o îmbunătățire generală a situației, prin emisii tot mai scăzute, dar artificiile de Anul Nou pot produce poluare, de aceea este recomandat să reducem la minimum folosirea lor, mai ales că fumul și gazele - dioxid de carbon, monoxid de carbon și azot - eliberate în aer în momentul stingerii sunt nocive pentru oameni și natură, fiind considerate parte din principalele surse de poluare”, evidențiază Laurențiu Alexandru Păștinaru, Președintele ANPM.  

Mai mult decât atât, un studiu publicat în Jurnalul Internațional privind Cercetarea Mediului și Sănătatea Publică a arătat că, pe lângă emanațiile de gaze și de fum, artificiile de sărbătoare pot fi responsabile și de eliberarea în atmosferă a unor concentrații importante de particule fine, mai mici de 2,5 micrometri și copoluanți, precum metale și ioni solubili în apă. 

Din acest motiv, atât în timpul focurilor de artificii, cât și câteva zile înainte sau după noaptea de Anul Nou, concentrațiile medii zilnice de particule pot ajunge la valori de două, până la 10 ori mai mari decât nivelurile de fond.  

Acest lucru se poate întâmpla și în acest an, chiar dacă vânzările de artificii și utilizarea unor astfel de dispozitive au fost interzise în București. Decizia a fost luată de prefectul Capitalei, în încercarea de a combate vânzarea materialelor pirotehnice. 

Am primit foarte multe petiţii şi solicitări, iar toate au un numitor comun: zgomotul petardelor este dăunător pentru copiii mici, pentru bătrâni şi, nu în ultimul rând pentru animalele de companie. Zgomotele puternice creează stres şi anxietate în rândul animalelor, de cele mai multe ori acestea rămânând cu sechele”, și-a motivat Rareș Hopincă decizia. 

Artificiile pot dăuna și păsărilor și animalelor sălbatice, atrage atenția, la rândul său, președintele ANPM. 

Pe lângă poluarea mediului, instalațiile pirotehnice sunt un dezastru pentru păsările sălbatice din localitățile urbane sau rurale, care își pot pierde viața în timpul focurilor de artificii de la miezul nopții dintre ani, pentru animalele sălbatice din ariile naturale apropiate stațiunilor montane, care își pot părăsi habitatul, migrând haotic, chiar și în localități, precum și pentru animalele de companie, care pot fugi înspăimântate din curți sau, în cazurile cele mai grave, pot face infarct sau crize de epilepsie”, spune acesta. 

Cu ce pot fi înlocuite artificiile 

Cu toate că nu există o variantă de artificii care să nu polueze natura, experții sugerează că artificiile care pot fi ținute în mână sunt mai puțin poluante. 

Dacă ar fi de ales între artificiile tipice și cele strălucitoare, care pot fi ținute de mână și pot fi aprinse  în spații închise, cu siguranță, cele din urmă pot fi considerate mai puțin poluante, chiar dacă și acestea implică mai mulți poluatori, precum un oxidant de culoare, un combustibil care menține scânteia aprinsă și un liant, necesar pentru a ține toate aceste materiale și substanțe împreună.  

Artificiile strălucitoare, care pot fi ținute în mână, sunt ușor de folosit, iar pericolul este mai mic. 

Oamenii de știință caută variante mai ecologice cu care să înlocuiasccă obiceiul vechi de 800 de ani, originar din China, însă costurile pentru acestea ar putea fi mult mai mari. 

O altă alternativă, ar putea fi spectacolele cu drone sau cele cu laser, pentru a evita poluarea. 

În prima zi a anului 2023, Ministerul Mediului transmitea că s-au înregistrat depășiri îngrijorătoare ale nivelurilor admise de particule, mai ales în zona Capitalei, dar și în orașele în care oamenii s-au bucurat de show-uri pirotehnice. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite