Patru femei sunt bătute, la fiecare 24 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi a început cea de-a VII-a ediţie a campaniei „16 zile de activism împotriva violenţei domestice“, sub sloganul „Violenţa în familie deformează realitatea”, campanie derulată de Fundaţia Sensiblu. „Deciziile acestor femei pot părea surprinzătoare pentru noi. Ele nu reacţionează la aceiaşi sticmuli, se privesc pe sine într-o oglindă care deformează”, a declarat Cristina Horia, director executiv al Fundaţiei Sens

Pentru prima oară, în cadrul campaniilor de luptă împotriva violenţei domestice, o clădire va purta o fundă imensă albă. Este vorba despre Cityu Business Center, din Capitală, care „va purta” o fundă de 16 metri, pe parcursul celor 16 zile. Fundaţia organizează în această seară, de la ora 19.00, la City Business Center, o seară de veghe cu andele pentru femeile care şi-au pierdut viaţa în urma agresiunilor din familie.

Cinci femei ucise în doar o lună

Fundatia Sensiblu a oferit anul acesta sprijin pentru 107 femei şi 115 copii - victime ale violenţei domestice, atât prin serviciile sale de consiliere cât şi prin adăpostul pe care îl pune la dispoziţie prin  programul CasaBlu.
Astfel, Agenţia Naţionala pentru Protecţia Familiei a raportat pentru anul 2009, 12.461 de cazuri de violenţa în familie, cu o distribuţie inegală în diferite regiuni georgrafice ale ţării. Cea mai mare rată a violenţei în familie a fost înregistrată, pentru anul 2009, în zona de sud a ţării, unde au fost raportate 3.662 de cazuri. Potrivit statisticilor Inspectoratului General al Poliţiei Române , în primele zece luni ale anului 2010, 1.382 de femei au fost agresate, iar 128 au fost ucise în urma actelor de violenţă în familie. Numai în luna mai au fost ucise cinci femei.
În primele zece luni ale anului în curs au fost denunţate în Românbia, în medie, patru cazuri de violenţă domestică la fiecare 24 de ore, depăşind astfel 1.300 de persoane în această perioadă. În acelaşi interval de timp, au fost înregistrate, la nivelul Capitalei, peste 400 de cazuri de violenţă în familie, comparativ cu doar 44, pe parcursul anului 2009.

Brăila: Implicare a poliţiştilor de Ziua Internaţională împotriva violenţei asupra femeii



Nu e poveste

În cadrul campaniei „Violenţa în familie deformează realitatea”, pe site-ul www.nuepoveste.ro, vizitatorii sunt martorii unei zile din viaţa unei femei, victime a violenţei domestice. Ei nu vor vedea femeia, nici bărbatul, ci doar efectele psihologice ale unei vieţi într-un mediu violent. O femeie căreia i se repetă zi de zi cât este de urâtă, proastă şi inutilă, ajunge să creadă fiecare cuvânt. „Nu o judeca. Mai întâi înţelege-o şi după aceea învaţă să o ajuţi”, acesta este mesajul pe care Fundaţia Sensiblu încearcă să-l transmită. „Încercăm, prin campania din acest an să arătăm realitatea deformată a acestor femei, pentru a forţa publicul să-şi pună întrebări înainte de a folosi un clişeu: «e vina ei, pentru că stă cu el»”, a mai declarat Cristina Horia.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite