Patronatele din Turism: „Închiderea teraselor din Centrul Vechi la ora 22.00, o întoarcere în comunism“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terasele din Centrul Istoric al Capitalei s-ar putea închide la ora 22.00. FOTO Adevărul
Terasele din Centrul Istoric al Capitalei s-ar putea închide la ora 22.00. FOTO Adevărul

Propunerea Primăriei Generale a Capitalei de limita programul teraselor din Centrul Istoric până la ora 22.00 a stârnit nemulţumiri în rândul agenţiilor de turism şi al investitorilor din zonă. Aceştia susţin că o astfel de măsură ne întoarce în vremea lui Nicolae Ceauşescu.

Primăria Capitalei a lansat în dezbatere publică un proiect prin care stabileşte un set de reguli stricte în ceea ce priveşte restaurantele şi terasele din Centrul Istoric al Capitalei. Astfel, proiectul de hotărâre stabileşte ca sezonul teraselor să fie cuprins între 15 martie şi 15 noiembrie, doar până la ora 22.00, şi să nu organizeze nunţi sau botezuri. Proiectul municipalităţii este în dezbatere publică până în 25 ianuarie.

Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii susţine că închiderea teraselor la ora 22.00 va falimenta Centrul Istoric din Bucureşti, singurul obiectiv important al turismului de divertisment din Capitală.

„Propunerea reprezintă o întoarcere la comunism când restaurantele se închideau exact la 22.00 pentru ca duşmanii poporului să nu comploteze împotriva regimului. Turiştii, fie români, fie străini, nu sunt duşmanii Bucureştiului şi ar trebui încurajaţi să vină, să stea şi să cheltuie cât mai mult în Centrul Istoric, nu să fie izgoniţi pentru că s-a închis programul“, susţine Dan Agathon, reprezentantul Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS).

Decizia care va alunga turiştii din Centrul Istoric

De asemenea, FPTS consideră că măsura municipalităţii nu ar face altceva decât să alunge turiştii străini şi să înlocuiască atmosfera veselă din Centrul Istoric cu una tristă şi banală. „Ne vom întoarce la Bucureştiul pustiu şi întunecat în care nimeni nu va dori să iasă din casă după ora 22.00 pentru că nu are unde se duce. Şi în care turiştii nu vor mai veni pentru că marea atracţie a Centrului Istoric va deveni ceva aidoma celebrului bar de zi de odinioară“, sunt de părere reprezentanţii patronatelor din turism.

Operatorii din turism estimează că astfel încasările din Centrul Istoric, de circa 150 de milioane de euro anual, se vor reduce la un sfert dacă această propunere de închidere a teraselor va fi aprobată, iar multe dintre planurile de dezvoltare şi de renovare din zonă vor fi anulate.

„Chiriile imense nu vor mai putea fi acoperite doar din activitatea de zi, aşa încât multe dintre locaţii se vor închide. Aşa arată viitorul Centrului Istoric în perspectiva închiderii teraselor şi a limitării lor, un proiect din care va pierde toată lumea pentru ca să nu câştige nimeni nimic. Îşi imaginează cineva cum ar fi reacţionat spaniolii care au cântat toată noaptea în Centrul Istoric cu ocazia Finalei Europa League din luna mai a anului trecut dacă chelnerii i-ar fi trimis la culcare de cu seara pe motiv de închidere a teraselor?“, se întreabă reprezentanţii patronatelor.


Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS) solicită de aceea Primăriei Capitalei renunţarea la acest proiect de falimentare a Centrului Istoric şi la adoptarea unei atitudini de încurajare a turismului de divertisment din această zonă care şi-a dovedit deja viabilitatea nu doar pentru turiştii români, ci şi pentru cei străini.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite