Nicușor Dan: Nu mai citesc demult ce scrie doamna Firea. Am preluat o primărie cu conturile blocate

0
Publicat:

Primarul General al Capitalei susține că a preluat o primărie cu conturile blocate în momentul în care a devenit edil. Nicușor Dan a răspuns și acuzațiilor Gabrielei Firea, acuzând-o pe aceasta de populism.

Nicușor Dan, primarul General al Capitalei FOTO: Inquam Photos
Nicușor Dan, primarul General al Capitalei FOTO: Inquam Photos

„Sincer, nu mai citesc demult ce scrie doamna Firea. E o dovadă mare de populism. Dacă vorbim doar de finanţe, am preluat o primărie cu conturile blocate. Acum conturile nu sunt blocate. Dimpotrivă, a venit Fitch şi ne-a dat un rating cu patru clase peste ratingul României", a spus Nicuşor Dan pentru Digi24, potrivit Agerpres.

Edilul Capitalei a precizat că este normal ca o primărie să aibă datorii, însă acestea nu trebuie să fie datorii curente deoarece creditorii pot să blocheze contul instituției.

„România are datorii, orice oraş are datorii. Bucureştiul are grad de îndatorare 7-8%. Numai că datoriile acelea trebuie să fie previzibile pe şapte ani, pe 10 ani, pe 25 de ani - cele care sunt de la marile bănci internaţionale. Ce nu este normal este să ai datorii curente, cum le-am găsit noi, de trei miliarde de lei. Şi oricare din acele 200-300 de firme şi persoane fizice care erau creditori ai noştri puteau să-ţi blocheze contul în orice moment. Ca dovadă că au şi făcut-o vreo 15 dintre ei. Asta nu e normal. În momentul de faţă noi avem o situaţie financiară foarte bună şi cea mai bună dovadă este ratingul Fitch", a subliniat edilul general.

Nicușor Dan este de părere că mandatul Gabrielei Firea la Primăria Capitalei a fost unul „dezastruos”. Edilul a punctat că acest lucru reprezintă și responsabilitatea PSD, precizând că consilierii municipali social-democraţi au aprobat bugetele, execuţiile bugetare şi proiectele de investiţii.

„Vorbeşte de o datorie de 400 de milioane - Termoenergetica. Incorect! Dar uită că a dus, în sensul cel mai propriu al termenului, compania precedentă, RADET, în faliment. A primit o companie, RADET, care furniza căldură bucureştenilor şi în 2019 a dus această companie în faliment", a transmis Primarul General al Capitalei, potrivit Agerpres.

Întrebat care a fost cel mai prost edil al Capitalei, Nicușor Dan a precizat că oscilează între Sorin Oprescu și Gabriela Firea. La polul opus, din punctul său de vedere, cel mai bun primar a fost Pache Protopopescu.

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite