Liber la haos: Camera Deputaţilor a adoptat Legea Urbanismului, fără să accepte obiecţiile preşedintelui Băsescu din cererea de reexaminare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cathedral Plaza a fost construită într-un mod incorect urbanistic şi ar trebui să fie dărâmată. Sentinţa judecătorească este definitvă şi irevocabilă FOTO Adevărul
Cathedral Plaza a fost construită într-un mod incorect urbanistic şi ar trebui să fie dărâmată. Sentinţa judecătorească este definitvă şi irevocabilă FOTO Adevărul

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 237 voturi "pentru", 79 voturi "împotrivă" şi nouă abţineri, ordonanţa privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, neacceptând principalele obiecţii ale preşedintelui Traian Băsescu din cererea de reexaminare adresată Parlamentului. Decizia este puternic contestată atât de organizaţiile non-guvernamentale, cât chiar şi de forurile de profil.

Legea Urbanismului a fost retrimisă de preşedintele României care a criticat prevederile potrivit cărora "modificarea prin planuri urbanistice zonale de zone ale unei unităţi teritoriale de referinţă, stabilite prin reglementări aprobate prin Planul urbanistic general poate fi finanţată de persoane juridice şi/sau fizice", arătând că, "în această situaţie, coeficientul de utilizare al terenului (CUT) propus de noua reglementare nu îl va putea depăşi pe cel aprobat iniţial cu mai mult de 20%, o singură dată". 

Băsescu a considerat că această reglementare poate duce la realizarea unui dezechilibru în elaborarea planurilor de urbanism ceea ce ar putea afecta şi unitatea zonelor protejate.

Băsescu: eliminarea limitelor de suprafaţă pentru extinderea intravilanului duce o dezvoltare haotică

"Prin actul normativ trimis spre promulgare, sunt eliminate limitele de suprafaţă pentru extinderea intravilanului prin planul urbanistic zonal. O astfel de reglementare poate genera o dezvoltare haotică şi nejustifîcată a intravilanului localităţilor, dezvoltarea urbanistică nemaiavând caracter durabil", se mai arată în cererea preşedintelui.

Potrivit Mediafax, în cererea de reexaminare a preşedintelui se mai arăta că, prin legea trimisă spre promulgare, se abrogă dispoziţiile legale prin care autorităţile publice centrale care gestionează activitatea de turism la nivel naţional aveau atribuţii în ceea ce priveşte modificarea documentaţiilor de urbanism aplicabile în zonele turistice de interes naţional, zonă costieră, zone montane şi alte categorii de teritorii similare. 

Potrivit preşedintelui României, eliminarea acestor atribuţii ale autorităţilor centrale competente în materie de turism poate genera modificări necontrolate ale documentaţiilor de urbanism referitoare la aceste zone turistice, cu impact negativ la nivelul politicilor naţionale referitoare la dezvoltarea turismului.

Băsescu a atras atenţia şi asupra faptului că în legea trimisă la promulgare se reglementează avizarea şi aprobarea documentaţiei de urbanism elaborată în baza unor certificate sau avize depuse la autoritatea locală competentă şi neaprobate până la data intrării în vigoare a legii, "urmând ca actualizarea avizelor expirate şi a certificatelor de urbanism să se facă la faza de autorizare a construirii", iar în acest fel se poate ajunge ca aprobarea unei documentaţii de urbanism să se realizeze în baza unor avize expirate.

Deputaţii au adoptat din nou ordonanţa, stabilind că "avizarea şi aprobarea documentaţiilor de urbanism elaborate înainte de 1 februarie 2012 şi neaprobate până la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă se vor face în condiţiile Legii nr.350/2001, cu modificările şi completările ulterioare, cu luarea în considerare a documentaţiilor întocmite şi a avizelor obţinute".

"Actualizarea avizelor expirate se va face fără achitarea de taxe sau tarife de analiză, în termen de maximum 15 zile de la depunerea solicitărilor. În cazul neemiterii unui aviz sau răspuns în teremenul de 15 zile de la depunerea solicitării, avizul respectiv se consideră aprobat tacit", au mai stabilit deputaţii.

Legea, contestată de societatea civilă şi de OAR

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, în urma votului din Camera Deputaţilor, este posibilă din nou modificarea prin Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) cu 20% a densităţii construite prevăzute de legea oraşelor – Planul Urbanistic General. Mai mult decât atât, procentul de 20% poate fi depăşit dacă zona care se reglementează conţine supermarketuri.

De asemenea, deputaţii români şi-au dat acordul ca în zonele de protecţie ale monumentelor istorice de valoare naţională competenţa de avizare se mută de la Ministerul Culturii la Direcţiile judeţene pentru cultură, instituţii considerare de multe ori a fi sub influenţa autorităţilor locale.

Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) s-a poziţionat împotriva amendamentelor aduse legii vechi a urbanismului din 2011, care au fost votate astăzi de deputaţi.

”O.A.R. consideră că amendamentele propuse în Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor întorc legislaţia privind urbanismul înainte de anul 2008, când erau permise derogări substanţiale de la caracterul reglementat al unei zone prin Planul Urbanistic General”, scriau reprezentanţii organizaţiei pe pagina oficială pe 15 octombrie anul trecut.
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite