Intrarea în legalitate a Cathedral Plaza, respinsă. Nicușor Dan: „Soluția schimbă datele problemei”

0
Publicat:

Tribunalul București a respins cererea de intrare în legalitate a Cathedral Plaza, a anunțat vineri Nicușor Dan, pe pagina sa de socializare, precizând că poziţia sa constantă, inclusiv în faţa instanţei, a fost de respingere a cererii de intrare în legalitate şi de desfiinţare a clădirii.

Judecătorii au respins cererea de intrare în legalitate a Cathedral Plaza FOTO Facebook
Judecătorii au respins cererea de intrare în legalitate a Cathedral Plaza FOTO Facebook

Tribunalul Bucureşti a respins cererea de intrare în legalitate a Cathedral Plaza. După ce Curtea de Apel Suceava a anulat în 2010 autorizaţia de construire pentru Cathedral Plaza, proprietarul Millenium a solicitat în instanţă obligarea Primarului Municipiului Bucureşti la emiterea autorizaţiei pentru intrarea în legalitate a clădirii. Litigiul a început în 2013 şi s-a finalizat azi în primă instanţă. Poziţia mea constantă (inclusiv personal în faţa instanţei) a fost de respingere a cererii de intrare în legalitate şi de desfiinţare a clădirii”, afirmă primarul general al Capitalei.

Nicuşor Dan a precizat că dispoziţia de desfiinţare a Cathedral Plaza emisă de el a fost suspendată de instanţă tocmai pentru că exista o incertitudine cu privire la posibilitatea intrării în legalitate a clădirii.

Soluţia pronunţată azi de Tribunalul Bucureşti schimbă datele problemei”, afirmă Dan.

Pe 20 iulie 2022 s-a semnat dispoziția de demolare

Pe 20 iulie 2022, Nicuşor Dan anunţa că a semnat dispoziţia de demolare pentru Cathedral Plaza, clădire construită „ilegal" în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe Strada General Berthelot din Bucureşti. „Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligaţie a fost însă ignorată de foştii primari Sorin Oprescu şi Gabriela Firea", scria Nicuşor Dan, pe pagina sa de Facebook. El mai preciza că „mai sunt de parcurs câţiva paşi administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare".

Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate iniţial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii. Scopul nostru este ca terenul pe care se află acum Cathedral Plaza să fie integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureştiului, iar pentru asta avem toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât şi cu Primăria Sectorului 1", transmitea primarul Capitalei.

O soluție firească și necesară

Reprezentanţii proprietarului clădirii Cathedral Plaza au anunțat pe 3 octombrie 2022, că Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea Dispoziţiei nr. 1454/20.07.2022  emisă de primarul general al Capitalei, prin care se intenţiona demolarea clădirii. Totodată, aceştia au precizat că au depus o plângere penală pe numele lui Nicuşor Dan.

„Suspendarea efectelor dispoziţiei Primarului General reprezintă o soluţie firească şi necesară într-un stat de drept, fiind conformă cu cele dispuse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în decembrie 2018, când a respins cererea vecinilor ARCB de condamnare a Statului Român pentru întârzierea procedurilor de demolare, solicitate de aceştia fără drept”, spuneau anul trecut într-un comunicat de presă, reprezentanţii companiei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite