„Cathedral Plaza“, varianta Timişoara. Instanța obligă CL să aprobe PUZ-ul pentru complexul imobiliar „Oglinda"

0
Publicat:

Tribunalului Timiș a dispus obligarea Consiliului Local Timișoara să voteze în favoarea PUZ-ului pentru proiectul imobiliar „Oglinda”.

Blocurile ar putea să apară lângă Biserica ortodoxă din Elisabetin FOTO Ștefan Both
Blocurile ar putea să apară lângă Biserica ortodoxă din Elisabetin FOTO Ștefan Both

Scandalul „Oglinda” intră într-o nouă fază. După ce Consiliul Local a respins PUZ-ul pentru proiectul imobiliar de lângă vechea biserică ortodoxă (construită în 1894 pe locului unei biserici de lemn din 1794) din Piața Bisericii nr.7 din Elisabetin –cartier istoric cu case, Tribunalului Timiș a dispus obligarea Consiliului Local de a relua votul, impunând consilierilor să voteze în favoarea proiectului de modificare a arhitecturii pieței.

Conform deciziei judecătorilor, „Tribunalul anulează Hotărârea nr.282 din 16.06.2022 emisă de Consiliul Local Timișoara și obligă pârâtul să emite o hotărâre prin care să fie aprobat Planul Urbanistic Zonal <Locuințe și servicii> Piața Bisericii nr.7 Timișoara având beneficiar pe Sc Oglinda SA”.

De asemenea, „obligă pârâtul să achite reclamantei suma de 12.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de a formula recurs în termen de 15 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Timiș. Pronunțată în data de 08.12.2022 conform art.396 alin.2 din Codul de Procedură Civilă”.

„Aprobarea unui proiectului ar afecta grav temelia culturală a orașului”

Organizațiile civice din Timișoara sunt revoltate de decizia instanței și spun că prin decizia judecătorilor se încalcă flagrant valorile democratice pe baza cărora funcționează administrația locală, autonomia acesteia, principiul reprezentativității și separarea puterilor în stat, prin ingerința justiției în atribuțiile autorităților locale.

Considerăm că hotărârea judecătorească pronunțată de Tribunalul Timiș încalcă flagrant valorile democratice pe baza cărora funcționează administrația locală, autonomia acesteia, principiul reprezentativității și separarea puterilor in stat, prin ingerința inadmisibilă a justiției în atribuțiile autorităților locale. Timișoara este un oraș cu o istorie bogată, cu o personalitate distinctă, unică, datorată în cea mai mare parte arhitecturii și structurii urbanistice central europene. Aprobarea unui proiect de tipul celui în discuție ar afecta grav temelia culturală a orașului, ar constitui un atentat la patrimoniul local, în mod ironic în chiar anul în care Timișoara devine Capitala Culturală a Europei. Suntem profund dezamăgiți și revoltați de această hotărâre judecătorească total aberantă și abuzivă”, au transmis cei de la Societatea Timișoara.

Cea mai veche biserică ortodoxă din Timișoara FOTO Ștefan Both
Cea mai veche biserică ortodoxă din Timișoara FOTO Ștefan Both

„Administrația publică centrală și locală trebuie să respecte însele legea”

Dacă sentința rămâne definitivă, Consiliul Local va trebui să respecte decizia instanței. Anton Trăilescu, avocatul firmei „Oglinda”, spune că acuzațiile societății civile nu au nicio bază legală.

Niciun Consiliu Local și niciun primar nu reprezintă puterea legislativă, ci fac parte din administrația publică locală, care trebuie la rândul lor să respecte legea. Atunci când ele nu respectă legea și nu recunosc anumite drepturi unor persoane, refuză să emită un act la care persoana potrivit legii are dreptul, instanța le poate obliga la respectarea legii. În sensul emiterii acelor înscrisuri sau acte administrative, prin care trebuie recunoscute drepturile persoanelor în cauză. Puterea executivă, guvernul, administrația publică centrală și locală trebuie să respecte însele legea. Să emită acele acte îndreptățite potrivit legii. Este dreptul de a construi, iar societatea Oglinda a primit toate avizele favorabile din partea compartimentelor de resort, inclusiv referatul primarului a fost favorabil, al arhitectului șef, al compartimentului de specialitate. Cu toate acestea, Consiliul local, fără nicio motivare, din considerente pur politice și arbitrare, a refuzat aprobarea acelui PUZ. Dreptul de apreciere a Consiliului local trebuie exercitat în condițiile legii. Când o persoană dovedește că îndeplinește condițiile legale, acea autoritate publică are obligația să emită actul. Altfel comite un abuz de drept”, a declarat Anton Trăilescu, avocatul firmei “Oglinda”.

Proiectul Oglinda
Proiectul Oglinda

Societatea civilă în acțiune

Societatea Timișoara, Comitetul civic pentru salvarea patrimoniului urban al Timișoarei, Asociația Ariergarda și Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei au luat atitudine, cu un an în urmă, față de încercarea unor dezvoltatori imobiliari de a modifica, iremediabil, imaginea unei piețe istorice din cartierul Elisabetin din Timișoara.

„Timișoara are o structură urbanistică unică. De-a lungul timpului, ea a alăturat cetății-fortăreață elementele componente, cunoscute acum sub numele cartiere istorice. Denumirea de cartiere istorice este oficială și unanim recunoscută. Autoritățile locale, dar si locuitorii Timișoarei, au obligația legală de a veghea la prezervarea tradițiilor istorice ale orașului, la structura sa urbanistică și la unicitatea sa. De modul în care această obligație este îndeplinită depinde în ce oraș vom trăi în viitor și cum va fi perceput el în această parte de Europa, inclusiv de vizitatorii care îl vor admira (sau nu) peste ani și ani. Unul dintre cartierele istorice cu cea mai mare semnificație pentru oraș și pentru istoria lui este cartierul Elisabetin. Personalitatea cartierelor în general și a Elisabetinului în special este dată de amplasarea străzilor și de forma și dimensiunile clădirilor edificate”, spun cei de la Societatea Timișoara.

Biserica ortodoxă din Elisabetin FOTO Ștefan Both
Biserica ortodoxă din Elisabetin FOTO Ștefan Both

Piața Bisericii, o piață simbol a Elisabetinului

Cartirul Elisabetinul a fost ridicat ca un cartier rezidențial și toate casele care îl compun au un anumit volum, o anumită formă și o anumită mărime.

O piață simbol a Elisabetinului e Piața Bisericii. E denumită astfel după situarea bisericii ortodoxe construită în arhitectura tipic bănățeană și central europeană, iar turla Bisericii străjuiește, la fel de neostentativă, casele din jur și se constituie în singurul element de înălțime, care nu jenează deloc personalitatea locului, ci o reafirmă. Ce ni se propune? Ni se propune ca în mijlocul acestei oaze de liniște și de tradiție istorică să apară un bloc de apartamente, înalt și masiv, adăpostind zeci de familii, cu dimensiuni total șocante pentru tot ce îl înconjoară, un uriaș care să umbrească parcul din preajmă, să ia aerul, lumina și liniștea din jur și să concureze turla bisericii, care să devină astfel o firavă victimă a gigantului alăturat. Blocul de apartamente ar urma să aibă o parcare subterană, pentru zeci de mașini, curți betonate între corpurile de clădire, o ocupare a spațiului urban total supradimensionată, Ansamblul de clădiri preconizat s-ar extinde din strada pe care e biserica până în curțile celor de pe linia de tramvai, „asediindu-se” deci și spațiul verde interior. Fără a mai vorbi despre obturarea luminii soarelui asupra parcului din vecinătate”, adaugă cei de la Societatea Timișoara.

O zonă liniștită din Elisabetin FOTO Ștefan Both
O zonă liniștită din Elisabetin FOTO Ștefan Both

„Orice timișorean care își respectă orașul ar spune nu unui astfel de proiect”

Orice plan urbanistic din orice oraș din Europa ar respinge a priori o astfel de perspectivă, spun cei din Societatea Timișoara.

Cum ni s-ar părea proiectarea unui bloc în alte piețe istorice? În Piața Romanilor, în Piața Traian, în Piața Unirii? Cu ce am fi mai buni în 2021 decât în anii dictaturii comuniste, când orașe întregi erau schimonosite de planuri abuzive ale regimului totalitar? S-a invocat existența în zonă a unui hotel, construit acum câțiva ani. Oare o eroare din trecut poate fi considerată un precedent de urmat pentru prezent și viitor?… Orice timișorean care își respectă orașul, care îl iubește și îi dorește binele ar spune nu unui astfel de proiect, care ar fi distructiv pentru personalitatea și pentru spiritul cartierului Elisabetin. Pentru Timișoara întreagă”, au mai spus cei de la Societatea Timișoara.

Societatea Oglinda a funcţionat lângă biserica ortodoxă din anii 80 FOTO Ștefan Both
Societatea Oglinda a funcţionat lângă biserica ortodoxă din anii 80 FOTO Ștefan Both

Înălţimea noilor construcţii va fi sub cea a bisericii

În altă ordine de idei, reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar a explicat că proiectul a suferit numeroase modificări pentru a se ţine cont de doleanţele locatarilor.

Arhitectul Radu Puica a încercat să îi liniştească pe locatarii din imediata vecinătate, spunând că nu vor fi ferestre orientate către ei şi că zona verde va ocupa 25% din spaţiu, iar înălţimea noilor construcţii va fi sub cea a bisericii.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite