Demolarea Cathedral Plaza, suspendată de Tribunalul București. Plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva lui Nicușor Dan

0
0

Decizia emisă de primarul Capitalei privind demolarea controversatei Cathedral Plaza a fost suspendată de Tribunalul București. Proprietarul clădirii a făcut plângere penală împotriva lui Nicușor Dan, pentru săvârșirea de abuz în serviciu, relatează hotnews.ro.

Cathedral Plaza, un proiect controversat FOTO Facebook
Cathedral Plaza, un proiect controversat FOTO Facebook

Reprezentanţii proprietarului clădirii Cathedral Plaza au anunțat, luni seară, că Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea Dispoziţiei nr. 1454/20.07.2022  emisă de primarul general al Capitalei, prin care se intenţiona demolarea clădirii. Totodată, aceştia au precizat că au depus o plângere penală pe numele lui Nicuşor Dan.

„Suspendarea efectelor dispoziţiei Primarului General reprezintă o soluţie firească şi necesară într-un stat de drept, fiind conformă cu cele dispuse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în decembrie 2018, când a respins cererea vecinilor ARCB de condamnare a Statului Român pentru întârzierea procedurilor de demolare, solicitate de aceştia fără drept”, au anunțat, luni seară, într-un comunicat de presă, reprezentanţii companiei.

Conform docmentului citat, proprietarul clădirii de birouri Cathedral Plaza a înregistrat şi o plângere penală împotriva lui Nicuşor Dan pentru abuz în serviciu şi alte fapte conexe în legătură cu dispoziţia de desfiinţare a clădirii de birouri emisă de acesta în data de 20.07.2022.

Se cer daune similare cu valoarea investiției

Scandalul controversatei clădiri din București nu se oprește însă aici. Proprietarul clădirii va solicita în instanţa civilă, atât de la Municipiul Bucureşti, cât şi de la Nicuşor Dan personal, daune echivalente valorii investiţiilor sale.

Abuzul actual al primarului general Nicuşor Dan ne forţează să luam atitudine şi să luptam cu toate mijloacele legale disponibile pentru a proteja cladirea. Am decis în acelaşi context să înaintam mai multe petiţii formalizate către autorităţile publice din Romania cu atribuţii în acest conflict, pentru că toate aceste instituţii şi autorităţi au susţinut şi au făcut posibil proiectul Cathedral Plaza, fiind obligate să intervină pentru a preîntâmpina un dezastru atât legal cât şi faptic”, au adaugat reprezentanţii companiei.

De asemenea, reprezentanţii proprietarului clădirii cer autorităților „verificarea şi sancţionarea abuzului săvârşit de Nicuşor Dan”.

În dimineaţa termenului de judecată acordat în dosarul având ca obiect cererea proprietarului de a se emite autorizaţia de construire pentru regularizarea situaţiei clădirii, a decis să definitiveze strategia urmărită încă dinainte de a deveni primar general, când, în calitate de fondator şi preşedinte al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, a decis să intervină în acel dosar şi să solicite obligarea primarului general să demoleze clădirea.

Primarul Nicusor Dan, confundând interesele publice ale Municipiului Bucureşti pe care le reprezintă în prezent, cu cele private ale Asociaţiei, a decis în mod precipitat să desfiinţeze clădirea, făcând astfel un abuz de funcţie si ordonând cheltuieli imense în cadrul Primăriei, cu scopul de a distruge bunul material – clădirea – anterior pronunţării instanţei de judecată și pentru a împiedica confirmarea structurii foarte bune a construcţiei şi dreptul de a se reemite noua autorizaţie în condiţiile legii”, au mai transmis reprezentanţii proprietarului clădirii.

Demolarea clădirii, decisă prin sentință definitivă în 2013

Cathedral Plaza este o clădire de birouri construită în perioada 2006 - 2010, deţinută de Millenium Business Development SRL şi evaluată la aproximativ 100 milioane de euro.

Primarul general al Capitalei a anunțat în luna iulie că a semnat dispoziţia de demolare a Cathedral Plaza, clădire construită lângă Catedrala Romano-Catolică de pe strada general Berthelot. Astfel, municipalitatea va pune în aplicare o decizie a instanţei, prin care s-a stabilit demolarea clădirii.

"Am semnat a dispoziţia de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot.

Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligaţie a fost însă ignorată de foştii primari Sorin Oprescu şi Gabriela Firea", a scris Nicuşor Dan pe Facebook.

Edilul a precizat că până la începerea lucrărilor de demolare mai sunt de parcurs "câţiva paşi administrativi".

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite