FOTOGALERIE VIDEO Cei ce şi-au luat nume hispanic. Traseul localurilor cu nume latin din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Restaurantul Nada Mas se află în apropierea Ateneului. FOTO Olga Gheorghidiu
Restaurantul Nada Mas se află în apropierea Ateneului. FOTO Olga Gheorghidiu

Mai multe localuri din Capitală funcţionează şi şi-au făcut un renume sub apelativ hispanic. Am făcut un scurt traseu, am experimentat; am ales un bar, un restaurant şi un fast-food. Am făcut popas la Que Pasa, Nada Mas şi La Tortilla.

Que Pasa?

De şapte ani, localul ferit de Centrul Vechi, neatins de comercialul strident, face casă bună pe Praporgescu 13. Număr cu ghinion, ar spune unii. Ei bine, deloc. Susţin că aici am dat peste unele dintre cele mai reuşite petreceri, cu muzică şi oameni de calitate, dar şi peste cele mai chill după-amieze, în care un ceai sau o cafea întregeau priveliştea liniştită. Terasa este „practicabilă” de primăvara până toamna.

Ferită de intemperii, cu mese din lemn şi băncuţe acoperite cu perne verzi, cu flori atârnate la gard. Interiorul arată ca desprins dintr-un pub, totuşi, nu atât de încărcat. Pereţi de culoarea smaraldului, mese înalte, dar şi canapele comode – nimic cu pretenţii inutile. Ici-colo câte un însemn de prin ţările în care au călătorit oamenii locului, oglinzi mari şi un bar la care pot sta nestingherit. Preţurile sunt sub media zonei - pentru un cocktail, variază de la 13 la 18 lei (de la Godfather la Long Island Ice Tea), iar raftul preferat conţine Whisky (13-18 lei), Irish Whiskey (14-15 lei) şi Bourbon & Tennessee (14-17 lei).

Nu în ultimul caz, punctăm muzica. De la clasic rock la thrash, de la soft şi latin rock la progressive. Pentru toate gusturile. 

Praporgescu 13, zona Batişte. Program: L-V: 12.00-2.00, S-D: 16.00-2.00. Telefon: 0722 755 580

Nada Mas

Nimic mai mult. Amatoare de cultură şi civilizaţie spaniolă, mi-am spus că trebuie să încerc bucătăria ibericilor şi în centrul Bucureştiului. Am aflat de Nada Mas, un restaurant relativ nou deschis.

Un design care duce mai degrabă cu gândul la o Japonie modernă (nu vă imaginaţi evantaie sau desene tipice), decât la o Spanie fierbinte. Curat şi cu un personal amabil, Nada Mas mi-a lăsat un gust destul de fad. Poate din cauza preparatelor nu aşa cum mi le imaginam şi aminteam sau a preţurilor.

În mod clar, un restaurant cu pretenţii este liber să-şi aleagă clientela, însă raportul calitate-preţ nu este tocmai unul corect, din punctul meu de vedere. Pentru un Gazpacho plătiţi 15 lei, o paella costă aproape 60 de lei, iar 200 grame de cotlete de miel trec de 80 de lei.

De cealaltă parte, desertul nu prea pare de-al casei spaniole, ci unul lesne întâlnit prin lume. Vinurile vin într-o gamă largă (de la 110 lei/sticlă), pentru cunoscători. Per total, preţul unei cine în doi ajunge undeva la 200 de lei. Cred că merităc

Strada Nicolae Golescu 16, zona Ateneu. Telefon: 021.313.20.91


La Tortilla

Puţin după miezul nopţii zburdam cu taxiul pe lângă Palatul Victoria, urmând să ajungem (în vreo 2 minute) la adresa menţionată iniţial şoferului. Deşi aflaţi încă în stradă, părea că ne-am despărţit de Bucureşti, de România.

Roşul aprins, care lovea din toate părţile, inunda trotuarul cu câteva mese rânduite cuminte lângă zid. Am intrat. Am găsit o atmosferă prietenoasă (cum altfel?), deşi eram singurii clienţi, tablourile atârnate pe pereţi, sacii cu cafea, acelaşi roşu sângeriu, nu făceau decât să întregească ideea de Mexic. Mai puţin programul tv care se zbătea într-o plasmă.

O muzică românească atât de proastă încât am mulţumit divinităţii că televizorul era aproape „mut”. Şi comandăm: pentru aperitiv, am încercat Pincho de Tortilla (6,5 lei; cartofi raşi, condimentaţi şi prăjiţi) şi Jalapeno Snacks (8 lei; brânză cu ardei iute, în traducere liberă).

Combinarea celor două a fost fericită, cartoful ras ameliorând iuţeala bulelor de brânză prăjite. Am continuat cu tortilla: chili con carne (16 lei; cu mult prea mult ardei iute) şi tortilla cu pui mexican (12 lei; destul de „cuminţică”, faţă de ce mă aşteptam).

Totul s-a stins cu bere (de la 5 lei) şi apă plată (3 lei). Pregătirea specialităţilor a durat în jur de 20 de minute, timp în care conversaţia a decurs nestingherită.

Trebuie să ştiţi că alte spaţii La Tortilla există pe Şos. Virtuţii 2B (care deserveşte sectoarele 4, 5 şi 6), Smârdan 43, Ştefan Cel Mare 240, toate cu program non-stop, şi pe strada Progresului 102-108 (program 10.00-22.00). Se pot face comenzi online, iar livrarea este gratuită în Bucureşti.

Bd. Ion Mihalache 23, zona Victoriei. Program non-stop. Telefon (comezi sectoarele 1, 2 şi 3): 0734.44.22.11
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite