FOTOGALERIE Elevii de 10 la BAC pleacă din ţară pentru a avea un viitor strălucit: „Îmi doresc mult să primesc o educaţie la un nivel superior”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La fel ca mulţi alţi absolvenţi de 10, Răzvan şi Alina au luat decizia de a studia în străinătate. Pentru ei, învăţământul superior românesc nu le poate asigura viitorul.

Tinerii nu vor să-şi rateze potenţialul până la finalizarea studiilor. „De ce să înveţi aici la facultate, trei, patru ani, apoi să faci şi un master pentru că aşa trebuie şi să ajungi să nu te angajeze nimeni pentru că nu ai experienţă, când poţi să înveţi dincolo", se întreabă Alina Crăciun. Alegerea ei este să studieze managementul în Anglia, la Universitatea din Hull, acolo unde i s-a oferit posibilitatea să studieze aproape gratuit. „Statul plăteşte studiile şi eu pot să le achit la final, după ce termin", a explicat fosta elevă. Mai mult, nota mare de la bacalaureat şi notele mari din timpul anilor de liceu vor fi în avantajul tinerei pentru a obţine o bursă de merit acolo. „Mi se pare absurd să stai să toceşti patru ani cărţi scrise de profesorii  de la facultatea ta şi apoi să te duci să dai bani ca să treci examenul", a spus Alina dezamăgită.

image
image
image

CLICK PE IMAGINI PENTRU GALERIE FOTO!

FOTOGALERIE/VIDEO Cei doi elevi bucureşteni care au "speriat" BAC-ul. Reţeta pentru 10 curat la examen

BACALAUREAŢI DE NOTA 10: „Se vede că nu se mai învaţă în ziua de astăzi. Multă lume s-a bazat pe faptul că se poate vorbi, se poate copia” FOTOGALERIE/VIDEO

„Pleacă, studiază, întoarce-te şi schimbă"

Perspectivele absolvenţilor de facultate din România îl sperie pe Răzvan Stoica, aşa că tânărul nu astat pe gânduri şi şi-a depus aplicaţia la Universitatea Jacobs din Germania. „Pentru mine a fost o mare temere faptul că nu am certitudinea că aş putea să mă angajez undeva pe un salariu decent după ce termin universitatea. Chiar dacă aş ieşi printre primii din universitate există posibilitatea să nu pot să mă angajez în ceea ce am făcut şi să lucrez într-un alt domeniu în care să mă pierd şi nu am vrut asta", a mărturisit tânărul. Pentru a putea studia dincolo a fost nevoie nu doar de note mari ci şi de bani. Mulţumită rezultatelor bune pe care Răzvan le-a obţinut de-a lungul anilor, absolventul are şanse să primească un grant şi o bursă care să-i asigure plata taxelor universitare. „Ei au interesul să îţi menţii mediile mari şi pentru asta, universitatea îţi oferă ajutor financiar", a explicat absolventul Colegiului „Tudor Vianu".

Chiar şi aşa, tânărul nu exclude posibilitatea ca la finalizarea studiilor să îşi încerce norocul înapoi în România. „Am plecat de la premisa: pleacă, studiază, întoarce-te şi schimbă. Îmi doresc mult să primesc o educaţie la un nivel superior", a mărturisit tânăra care speră ca lucrurile să se îmbunătăţească în ceea ce priveşte sistemul educaţional românesc.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite