FOTO Zilele Bucureştiului 555. Cei mai frumoşi copii ai bătrânului oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Parcul Cişmigiu din Capitală miroase a cârnaţi, a varză fiartă şi-a zahărul ars de pe Kürtőskalács. Se-aud fluieraşe, viori şi chiuituri. Sunt zilele Bucureştiului – 555 de ani de atestare documentară. E aici o oază de nelinişte artistică, într-un oraş sugrumat de claxoane, autocare cu alegători şi şoferi prea independenţi.

De-a lungul aleilor din parc, pe partea stângă, sunt aşezate, la distanţă de un metru-un metru şi ceva, căsuţe din lemn în care comercianţi din toată România vând tot felul de lucruri. Sunt măşti din aţe, oale de lut, obiecte artizanale din sticlă ori din pământ, tot felul de ceramice, toiege şi o mulţime de bucăţi de lemn împodobite cu ornamente, plăcinte, acadele, bomboane şi alte zaharuri, mămăligă, sarmale maramureşene, fasole cu cârnaţi ori doar fasole, bere, socată, mere glazurate. Cum se face la sărbătoare.

De-a lungul aleilor din parc e forfotă mare. Lumea se opreşte la fiecare comerciant şi-i studiază obiectele, nu fără un ochi critic, dar, oricum, impresionată de inventivitatea românească. „Astea vechi, acum, sunt noi, sunt vintage“, îi explică o doamnă între două vârste altei doamne între aceleaşi vârste. „E bine, că place şi la tineret acum“, încuviinţează cea de-a doua şi merg mai departe cu aceeaşi admiraţie pentru meşteşugul românesc.

În alt colţ de parc, o femeie îşi grăbeşte fiul: „N-avem atâţia bani, potoleşte-te, că-ţi trag una de nu te vezi“. Copilul voia şi cozonac secuiesc, şi fast-food de peste drum, şi o oarecare sabie de lemn. S-au putut cumpăra primele două, iar băiatul, dacă mai insistă cu rugăminţile, poate foarte bine să meargă acasă că oricum i-ar fi ajuns toată ziua, potrivit spuselor mamei, adresate fiului ei şi auzite involuntar de mulţi dintre trecători.

Astea vechi, acum, sunt noi. Sunt vintage. E bine, că place şi la tineret. participantă la Zilele Bucureştiului 555

Cei mai fericiţi copii sunt cei care s-au întâlnit cu Mickey Mouse şi cu Minnie. Ben 10 sau Dragonii rămăseseră pe Cartoon Network, însă cuplul Disney poate fura o mulţime de bliţuri. Atracţia principală, fireşte, e la atelierele de face-painting. În 10 minute sau mai puţin apar pe feţele celor mici păienjeni şi fluturi, apar bujori în obraji ori însemne de prinţesă pe frunte. Cişmigiul devine oraşul copiilor şi al supereroilor.

Domnişoarele îmbrăcate în stilul Belle Époque, vlăjganii îmbrăcaţi în turci sau în ţărani nu le întorc capetele celor mici, însă părinţii îşi mai trimit odraslele să zâmbească de lângă ei pentru o poză. Nici când se mai aude muzică populară nu-i cine-ştie-ce veselie pentru copii. Bunicile însă înţeleg mai bine. Era bine să fi fost un ansamblu, ceva, dar merge şi-aşa,cu un solist-doi, comentează ele şi-şi amintesc de tinereţile lor pe ritmul fluierului şi al acordeonului compuse modern, pe calculator.

Parcul Cişmigiu este, pe timp de zi, magnetul copiilor din Bucureşti. Seara, situaţia se schimbă. Începând cu ora 20.00, în Piaţa Constituţiei, „rEvoluţia Muzicii Uşoare Româneşti“ îi va aduce în faţa publicului pe Corina Chiriac, Cristi Minculescu, Loredana, Delia, Marius Moga, Smiley, Adda, Ştefan Bănică Jr şi chiar  BUG Mafia. Seara, nu doar Pantelimonul, ci întreg Bucureştiul petrece. De la ora 23.00, Palatul Parlamentului va deveni un ecran gigant, pe care se va proiecta iMapp Bucharest 555, un spectacol multimedia unic în Europa. Tot în noaptea asta la „DJ Open Air Party“, Piaţa Constituţiei se va transforma într-un club în aer liber.

În urmă cu cinci ani, în parcul Cişmigiu (şi în alte zone din Capitală) a fost montat un ceas. Placat cu aur, frumos, vintage. Investiţie de 90.000 de euro la 550 de ani de atestare documentară a Bucureştiului.

Programul complet al zilei de duminică, 21 septembrie:
10:00 – 20:00 Porţi deschise la Hanul Gabroveni
10:00 – 22:00 Târgul Bucureştiului (Parcul Cişmigiu)
10:00 – 22:00 Zonă culinară, culturală, socială (Parcul Cişmigiu)
10,30-13,30 Ateliere interactive (Parcul Cişmigiu)
16,00-17,00 Spectacol de magie „TeO Magic Show” (Parcul Cişmigiu)
17,00-17,30 Bataia cu flori (Parcul Cişmigiu)
17:00 – 20:00 Ateliere interactive (Parcul Cişmigiu)
10:00 – 22:00 FEED ME – Instalaţie de Artă Contemporană (Piaţa Universităţii – la statui)
15:00 – 20:00 Parada costumelor de epocă (Parcul Cişmigiu)
18:00 – 22:00 Spectacole artistice (Parcul Cişmigiu)
17:00 – 22:00 Bucureştiul dansează (Centrul Istoric / Intersecţia Străzilor Carada cu Lipscani)
17:00-17.20 - recital ADDA (Palatele Brancovenesti - Mogosoaia)
17:30-19.00 - piesa de teatru “5 femei de tranzitie” de Rodica Popescu Bitanescu (Palatele Brancovenesti - Mogosoaia)
19.15-19.45 – concert Byron (Palatele Brancovenesti - Mogosoaia)
19.50-20.30 - recital Nightlosers (Palatele Brancovenesti - Mogosoaia)

18 - 28 septembrie 10:00 – 22:00 FEED ME – Instalaţie de Artă Contemporană (Piaţa Universităţii – la statui)
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite