FOTO Prima parcare supraterană cu terenuri de sport deasupra s-a deschis la Arena Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcarea supraterană de la Arena Naţională, inaugurată vinerea trecută de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost deschisă luni publicului. Acesta este singura din ţară deasupra căreia sunt amenajate terenuri de sport ce pot fi închiriate.

Construită la standarde europene, parcarea are 1.250 de locuri şi este destinată atât suporterilor care vin la stadion, cât şi riveranilor.

În premieră în Romania, pe terasa parcării au fost amenajate trei terenuri de sport, ce pot fi închiriate de iubitorii de fotbal, baschet sau tenis, şi unde se pot antrena şi echipele de fotbal care susţin meciuri pe Arena Naţională.

„Noua parcare nu va fi utilizată exclusiv de participanţii la competiţiile organizate pe Arena Naţională, ci, între evenimente, va fi deschisă şi publicului larg. Nu au fost uitaţi nici riveranii, care, în viitorul apropiat, vor parca aici şi pe bază de abonament, cu un tarif care va fi stabilit de Consiliul General al Municipiului Bucureşti”, a explicat Sorin Oprescu.

 

Sistem de devrigare şi premiere tehnice


Potrivit lui Bogdan Hreapcă, directorul general al Direcţiei de Investiţii din cadrul Primăriei Capitalei, este vorba despre „cea mai mare parcare din Bucureşti, şi, datorită faptului că este amplasată într-o zonă destinată sportului, s-au amenajat pe terasa parcării trei terenuri de sport. La nivel de construcţie, această parcare reprezintă o premieră tehnică, prin faptul că s-a utilizat un sistem postcomprimat la planşee ce a permis o economie la armătura de 40% faţă de consumul pe care l-ar fi implicat sistemul clasic. De asemenea, pe lângă alte dotări tehnice, rampele sunt prevăzute cu senzori de degivrare, ce, în momentul în care scad temperaturile la 0 grade, sistemul se activează astfel încât autoturismele să nu derapeze”.

Două terenuri multifuncţionale şi unul de fotbal

Două terenuri de pe terasa parcării sunt multifuncţionale: pentru tenis şi baschet şi un teren de fotbal. Acestea au garduri de protecţie şi instalaţie nocturnă, vestiare şi duşuri.

Terenul de fotbal (lungime de 95 de metri şi o lăţime de 45 de metri) are un gazon sintetic, achiziţionat de la furnizorul Jocurilor Olimpice, cu o înălţime de 45 de milimetri, tratament UV, este rezistent la căldura, îngheţ şi uzură.

Gazonul este format din trei straturi: unul de drenaj, ce permite scurgerea apei catre sistemul de canalizare, unul de nisip cuartos şi unul de granule ecologice, nevulcanizate. De asemenea, iarba are şi un are un strat protector din latex ce nu permite putrezirea.

Finisajele exterioare respectă conceptul de faţadă verde. Astfel, de structura aparentă din beton s-a ancorat o structura uşoara din aluminiu, pe care va creşte vegetaţie de tip iedera perenă.

Detalii tehnice ale parcării

- Parcarea are o capacitate de 1.250 de locuri;

- Parcajul are o configuraţie dreptunghiulară, iar accesul auto şi pietonal se vor face de pe aleea de acces la Stadionul Naţional;

- Suprafaţa parcării este de 7.500 de metri pătraţi, cea în plan de 63x120 de metri, iar suprafaţa construită este de 32.400 de metri pătraţi;

- Este alcătuita din 3 etaje plus parter, pe fiecare nivel existând o casierie (pentru fluidizarea traficului maşinilor din parcare);

- Numărul locurilor libere va fi monitorizat electronic şi afişat atât pe panoul principal de la intrare, cât şi pe panourile de pe fiecare nivel;

- Există patru lifturi care deservesc parcarea, camere de supraveghere şi senzori de lumină pentru siguranţa maşinilor;

- La fiecare nivel există câte un grup sanitar.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite