Firea: Primarul „resuscitează” tema finanţării turismului în Capitală uitând că nu există legislaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Familiei Gabriela Firea l-a acuzat pe primarul Capitalei, Nicușor Dan, că minte cetățenii Bucureștiului. Potrivit fostului primar, actualul edil „resuscitează" tema finanţării turismului în Capitală, uitând însă că nu există legislaţie pentru asigurarea transferului taxei de oraş plătită de către turişti. 

Gabriela Firea / Nicușor Dan FOTO Colaj / Arhivă
Gabriela Firea / Nicușor Dan FOTO Colaj / Arhivă

„A mințit și când a spus că bucureștenii nu vor plăti taxe mai mari. În locul salariului de 1.400 de euro promis în campanie, oamenii s-au ales cu și mai multe biruri pentru ei sau pentru afacerile lor. În goana unui câștig bazat pe minciuni și fraude a aruncat cu promisiuni”, acuză Gabriela Firea pe Facebook.

Ministrul a mai susținut că „adevărul s-a arătat după campanie: noul primar a scumpit de trei ori călătoria cu transportul în comun, prețul parcărilor de reședință e mai mare și de opt ori și acum, Nicușor Dan propune majorarea taxei de oraș pentru turiștii care vizitează Capitala”. 

Potrivit fostului primar, actualul edil al Capitalei „resuscitează„ tema finanțării turismului în Capitală, „uitând că nu există legislație specifică pentru asigurarea transferului taxei de oraș plătită de turiștii care vizitează capitala țării”. Fostul primar susține astfel că aceasta reprezintă „încă o minciună prin omisiune a lui Nicușor Dan”. 

„Înființată în 2014, înainte de începutul mandatului meu de Primar General, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului a pus pentru prima oară la aceeași masă actorii importanți din zona de turism din București, de la mediul de afaceri la instituții muzeale și administrație locală. Iar întâlnirile au fost organizate constant, promovarea turistică a capitalei fiind o prioritate a mandatului meu prin coordonarea public/privat a politicilor publice din domeniu”, a mai completat Gabriela Firea. 

Legea nu are norme de aplicare pemntru transferul banilor

Ministrul a mai susținut că, deși „în 2022 există o lege a Organizațiilor de Management a Destinației, organisme care au rolul de motor de promovare a activității turistice într-o anumită zonă geografice, aceasta încă nu are norme de aplicare”, iar în contextul în care „primarul general Nicușor Dan propune majorarea taxei turistice la 2%”, sumele de bani nu pot fi trandferate „legal la asociație, pentru că nu există norme de aplicare”. 

„Iar dacă vremelnicul Nicușor Dan vrea să facă ceva în domeniu ar fi bine să se inspire din ceea ce administrația mea a pus deja în practică. De exemplu, în mandatul meu a fost votat primul program multianual pentru promovarea turismului în Bucuresti”, a mai scris fostul primar, informând că „planul s-a aplicat până în 2020”, iar „vara aceasta, nici autobuzele turistice nu au mai circulat în București”. 

Nicuşor Dan: Bucureştiul are, în sfârşit, o Asociaţie funcțională pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului 

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că Bucureştiul are acum o Asociaţie pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului funcţională, fiind alocate anul acesta fondurile necesare pentru a îşi desfăşura activitatea.

El a mai precizat că a fost lansat în dezbatere publică şi va fi supus votului CGMB un proiect de hotărâre prin care taxa specială pentru promovare turistică aplicată serviciilor de cazare va fi de 2% la venitul din cazare pentru fiecare zi de sejur, iar sumele colectate vor ajunge în bugetul Municipiului Bucureşti.

„În plus, tot pentru dezvoltarea turismului, am lansat în dezbatere publică şi vom supune votului consilierilor generali un proiect de hotărâre prin care taxa specială pentru promovare turistică aplicată serviciilor de cazare va fi de 2% la venitul din cazare pentru fiecare zi de sejur, iar sumele colectate vor ajunge în bugetul Municipiului Bucureşti”, a completat Dan. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite