Escrocherii cu carduri de transport la oferte imbatabile. Avertismentul STB pentru bucureșteni
0O nouă escrocherie circulă în aceste zile pe site-urile de socializare, bucureștenii fiind îndemnați să cumpere la prețuri modice carduri de transport public pe un an.

Într-o postare pe Facebook, de pe pagina care poartă denumirea „Card de transport public București” este promovat în mod fals un mesaj cu referire la o așa zisă ofertă de abonamente pentru serviciul de transport public din Capitală, Avertizează STB.
În imaginea care însoțește postarea cu mesajul fals sunt utilizate elemente de identitate ale Societății de Transport București STB SA, precum și o imagine generată cu ajutorul AI în care primarul general al Capitalei promovează un astfel de „card cu abonament”.
Mesajul promovează un „card cu abonament de 12 luni la prețul special de doar 11,69 lei!”.
Societatea de Transport București STB SA anunță publicul călător că nu există un asemenea „card de transport”.
„Vă recomandăm să nu accesați link-ul care promovează în mod fals un astfel de serviciu”, avertizează STB, precizând că a demarat procedura de raportare a acestui mesaj fraudulos către Facebook și Poliția Română.
„Vă adresăm rugămintea să consultați pagina oficială a STB SA pentru a afla condițiile de călătorie cu mijloacele de transport public”, precizează compania.

În România, 73% dintre scamurile cu anunțuri false de angajare și de achiziții au provenit din platformele Meta, canalul cel mai folosit pentru a atrage victimele scamurilor cu investiții fiind Whastapp.
Potrivit Raportului Revolut privind protecția fondurilor clienților și prevenirea fraudelor, în primul semestru 2024, platformele Meta au generat, la nivel global, 62% dintre scam-urile raportate către Revolut. Meta este responsabilă de cel mai mare procent de scam-uri comparativ cu sem. II 2023, în ciuda retoricii conform căreia ar urmări limitarea acestora.
La nivel global, 39% dintre scam-uri au fost diseminate sau au provenit din Facebook, adică dublu față de numărul de cazuri provenite din WhatsApp (18%) și de peste trei ori mai multe decât cele din Telegram (12%).
În România, Facebook a fost principala sursă pentru 37% dintre scam-urile semnalate către Revolut, fiind platforma socială cu cel mai mare număr de fraude generate.
La nivel global, scam-urile de cumpărături sunt tipologia de fraude cel mai des întâlnită în majoritatea țărilor, mai puțin în Italia, afectând 60% dintre victime la nivel global și continuă să fie una dintre tacticile comune utilizate de escroci pentru a-și păcăli victimele.
De altfel, ponderea falselor anunțuri de angajare (job scams) a crescut semnificativ de la 9% la finalul anului 2023 la 18% la finalul lunii iunie 2024.
În România, scam-urile de achiziții sunt de asemenea cel mai des întâlnite (40% dintre cazurile raportate către Revolut) și sunt urmate la mică distanță de scam-urile cu anunțuri de angajare (39%) și de cele de investiții (9%).