Tentativă de fraudă care folosește imaginea guvernatorului Mugur Isărescu. Ce răspuns absurd dă Facebook

0
Publicat:

În ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele sociale, au apărut postări tip deepfake care îl implică pe guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

Guvernatorul Mugur Isărescu
BNR avertizează asupra unei tentative de fraudă care folosește imaginea guvernatorului BNR

Videoclipurile folosesc fraudulos imaginea și vocea guvernatorului BNR pentru a convinge publicul să facă investiții financiare pe o platformă inexistentă.

Deepfake, conform proiectului de lege privind utilizarea responsabilă a tehnologiei, reprezintă orice conținut falsificat de tip imagine, audio și/sau video realizat cu ajutorul inteligenței artificiale, astfel încât să creeze aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri pentru care nu și-a dat consimțământul, care în realitate nu au fost spuse sau făcute de acea persoană.

„Reiterăm faptul că Banca Națională a României nu face recomandări și propuneri de investiții.

În cazul în care ați dat curs unor astfel de anunțuri false, raportați imediat aceste situații autorităților competente”, a informat BNR.

Recent, și Sebastian Burduja a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva utilizării tehnologiei deepfake pentru înșelarea cetățenilor în achiziționarea de servicii false de investiții în domeniul energiei. „Aceste fapte reprezintă infracțiuni grave, nu doar împotriva individului, ci și împotriva securității naționale a României.

În data de 19 ianuarie 2024, pe pagină falsă de Facebook denumită „HTPPY”, a fost postat un videoclip deepfake în care am fost reprezentat promovând fals o schemă de investiții inexistente a companiei ENEL. Videoclipul a folosit în mod fraudulos imaginea mea și vocea mea pentru a convinge publicul să investească într-o platformă fictivă. Această acțiune nu doar că a înșelat publicul, dar a și denigrat reputația mea și a instituției Ministerului Energiei”, a spus Burduja

De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a atenționat cetățenii luni, 5 februarie, să nu dea curs, sub nicio formă, unor propuneri telefonice de investiții sau de transferuri de fonduri venite din partea anumitor persoane care susțin că reprezintă ASF și care folosesc o aplicație care generează, în mod fraudulos, apeluri care se identifică cu numărul de TelVerde al Autorității 0800 825 627.

Problema este că, și dacă un utilizator informează Facebook asupra unei reclame ca fiind înșelătoare sau că se folosește de imaginea unei persoane publice și îi clonează vocea pentru a transmite mesajul înșelător, Facebook îi trimite următorul mesaj, fără a lua altfel de măsuri pentru oprirea fenomenului:

„Nu am șters reclama

Menținem procesul de analiză cât mai corect posibil, utilizând aceleași Standarde privind publicitatea pentru analizarea rapoartelor.

Am revizuit reclama și am constatat că nu încalcă standardele noastre privind publicitatea.

Deoarece ai raportat reclama, nu ți-o vom mai afișa. În plus, poți alege ce reclame vezi, ascunzând reclame și modificând preferințele de publicitate.

Dacă nu ești de acord cu decizia de a nu elimina reclama, poți solicita o analiză”.

Reclama analizată este clar un deepfake, după cum se poate vedea inclusiv în linkul postării:

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite