Emiterea cărții electronice de identitate va începe în București din vara anului 2023

0
Publicat:

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat, joi, că din vara anului 2023 va începe, în București, implementarea proiectului cu privire la eliberarea cărții de identitate electronică, conform Agerpres.

Carte de identitate electronică
Bode a anunțat că emiterea cărții electronice de identitate va începe în București din vara

Cartea de identitate electronică, ca şi semnătura digitală calificată, va permite cetăţeanului autentificarea în sistemul informatic, în sistemele informatice ale Ministerului de Interne şi în sistemele informatice ale instituţiilor publice sau private. Acest instrument modern de validare a identităţii va facilita accesul cetăţeanului la multiple servicii electronice, fie că vorbim de servicii bancare, sociale, financiare, cu efecte majore în simplificarea relaţiei cu autorităţile publice, creşterea calităţii şi accesibilităţii serviciilor publice. (...) Avem un proiect pilot în implementare în municipiul Cluj-Napoca. Au fost emise deja 5.287 de cărţi electronice de identitate. Până în vara anului viitor vom extinde la nivel naţional emiterea cărţii electronice de identitate. Astfel, estimăm la nivelul municipiului Bucureşti, în intervalul iunie-iulie anul viitor, vom începe să implementăm acest proiect, iar continuarea extinderii la nivelul marilor municipii se va realiza în a doua parte a anului 2023”, a declarat Bode în cadrul evenimentului „România Digitală, România Liberală”, organizat de PNL.

Lucian Bode a mai adăugat că pentru acest proiect există finanțare de 200 de milioane de euro, iar obiectivul ministerului este ca între 5 şi 8 milioane de cetăţeni să posede carte electronică de identitate până la finalul anului 2026. 

Mai mult decât atât, Bode a precizat că Ministerul Afacerilor Interne mai implementează un proiect, un centru de furnizare a serviciilor electronice. 

„Practic, acest proiect care ca scop simplificarea accesului cetăţenilor şi mediului privat la serviciile furnizate de către Ministerul de Interne în vederea facilitării interacţiunii online a beneficiarilor cu prestatorii de servicii publice. Implementarea lui a început în 2019, ne propunem să o finalizăm anul viitor, iar finanţarea va fi de aproximativ 20 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile”, a declarat Bode. 

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite