Elcen: Se pierd 2.200 de tone de apă fierbinte pe oră prin găurile din conductele din Bucureşti. Reacţia PMB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără lucrări de reparaţii, reţeaua operată de Termoenergetica a ajuns la pierderi de 2.200 de tone de apă fierbinte pe oră, în pământ prin găurile din conducte, arată producătorul de energie electrică şi termică Elcen, într-un comunicat, afirmând că datoriile pe care le are de încasat de la Termoenergetica au ajuns la 400 milioane de lei, situaţie ce pune în pericol furnizarea agentului termic în sezonul rece viitor.

„Tragem un semnal de alarmă cu privire la o problemă gravă ce generează în acest moment riscuri majore pentru sezonul de iarnă următor, cu posibile consecinţe negative atât asupra alimentării cu apă caldă şi căldură a bucureştenilor, cât şi asupra alimentării cu energie electrică necesară funcţionării în siguranţă a Sistemului Energetic Naţional. Faptul că sistemul de termoficare din Bucureşti înregistrează pierderi enorme nu este o noutate. Noutatea constă în faptul că aceste pierderi au ajuns la niveluri record, iar problema la care facem referire în acest comunicat de presă este deosebit de gravă şi necesită o atenţie deosebită prin prisma impactului socio-economic dezastruos pe care îl poate implica în scurt timp”, arată Elcen.

Pierderile au ajuns în prezent la 2.200 de tone de apă fierbinte pe oră, arată Elcen.

„Fără lucrări de reparaţii, reţeaua operată de Termoenergetica a ajuns într-un asemenea punct de degradare, încât două milioane două sute de mii de litri de apă fierbinte se pierd in fiecare oră în pământ prin găurile din conducte afectând solul şi clădirile”, afirmă reprezentanţii Elcen.

Comparativ, în 2016, pierderile erau de 800 t/h, în 2019: 1.200 t/h.

„De remarcat că în aceeaşi perioadă a anului trecut, pierderile erau de 1.200 t/h, iar odată cu debutul sezonului rece anterior (2019-2020), acestea au urcat vertiginos la peste 2.000t/h, deşi a fost o iarnă extrem de blândă (iarna 2019 a fost declarată în mod oficial cea mai călduroasă din istorie pentru Europa). Acest lucru a făcut ca sistemul să funcţioneze la limita de avarie, iar eforturile, atât pe parte de producţie, cât şi pe parte de transport şi distribuţie, au fost uriaşe pentru a gestiona funcţionarea unui astfel de sistem în condiţiile de deteriorare în care se afla la acel moment”, mai arată Elcen.

Se observă, de asemenea, o explozie a pierderilor în reţea în luna august a acestui an, de la aproximativ 1.700 t/h la 2.200 t/h.

„În această perioadă de campanie electorală, nu se execută reparaţii semnificative în reţea pentru pregătirea pentru sezonul de iarnă, fapt ce periclitează grav asigurarea încălzirii şi a furnizării energiei electrice în perioada următoare. În condiţiile în care suntem foarte aproape de un vârf al pierderilor de 2.300 t/h şi sezonul rece nu a început încă, precum şi în situaţia în care nu sunt realizate lucrări de reabilitare/modernizare a reţelei, dorim să ne manifestăm îngrijorarea profundă cu privire la calitatea serviciului de alimentare cu energie termică şi electrică odată cu debutul sezonului de iarnă 2020-2021. Degradarea sistemului de termoficare are implicaţii grave nu doar asupra consumatorilor care rămân deja zile în şir fără apă caldă şi căldură, ci afectează şi siguranţa energetică naţională prin periclitarea funcţionării centralelor de cogenerare din capitală care, pe lângă energie termică, produc şi energie electrică pe care o injectează în Sistemul Energetic Naţional contribuind astfel la funcţionarea în condiţii de siguranţă a acestuia”, menţionează compania.

Totodată, Elcen atrage atenţia că atât Primăria Municipiului Bucureşti cât şi Termoenergetica trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru asigurarea continuităţii prestării serviciului public de furnizare a apei calde şi căldurii către locuitorii bucureşteni onorându-şi obligaţiile de plată.

Datoriile Termoenergetica faţă de ELCEN la acest moment sunt de aproximativ 400 milioane de lei, situaţie ce pune în pericol furnizarea agentului termic în sezonul rece viitor, spun reprezentanţii companiei.

„Convenţia de plată a gazelor naturale este, de asemenea, importantă pentru asigurarea stocului necesar de gaze pentru funcţionarea la parametri optimi şi livrarea în condiţii de siguranţă a agentului termic către locuitorii capitalei”, precizează ei.

PMB: O parte din pierderi sunt cauzate de lucrările de reabilitare

O parte din pierderile din reţeaua de termoficare sunt cauzate de lucrările de reabilitare care necesită încărcarea şi descărcarea reţelei, a transmis, drept răspuns, Primăria Capitalei. Reprezentanţii municipalităţii spun că ELCEN a prezentat informaţiile trunchiat, pentru a manipula, şi acuză societatea că nu poate asigura debitele necesare funcţionării în parametrii optimi în 3 din cele 6 sectoare ale Municipiului Bucureşti.

„Considerăm manipulator modul în care sunt folosite trunchiat, incomplet şi în mod evident cu rea-voinţă informaţiile prezentate de către reprezentanţii ELCEN, cu scopul evident de a induce în eroare opinia publică. Dezaprobăm ferm afirmaţiile făcute de ELCEN, considerând că sunt neavenite şi nefondate, fiind aruncate în spaţiul public înainte de alegerile locale în încercarea de a politiza subiectul termoficării, fără a realiza că prin aceste acuzaţii nefondate se poate crea panică în rândul populaţiei”, se arată în comunicatul Primăriei Capitalei.

Reprezentanţii instituţiei susţin că de la încheierea sezonului de încălzire, pe toată durata sezonului cald au fost executate mai multe tipuri de lucrări la reţelele de termoficare, în mai multe zone, din toate sectoarele Municipiului Bucureşti.

„În acest moment sunt în derulare lucrări de reabilitare a reţelei de termoficare în 19 şantiere. În paralel cu aceste şantiere, zilnic s-au executat şi se execută lucrări de mentenanţă sau lucrări programate pentru remedierea defecţiunilor şi a deficienţelor apărute, precum şi a avariilor survenite în reţea. Toate aceste tipuri de lucrări sunt afişate zilnic, în timp real, pe site-ul companiei - www.cmteb.ro. De aici rezultă două aspecte foarte importante, prezentate trunchiat şi incomplet în comunicatul ELCEN. Opririle din reţeaua de termoficare implică atât goliri cât şi încărcări ale reţelei de termoficare ceea ce are drept consecinţă creşterea volumului apei de adaos invocat de ELCEN. Opririle din reţeaua de termoficare implică neasigurare agentului termic către client sau consumator pe perioada desfăşurării lucrărilor (în cazurile unde nu există altă linie de alimentare cu agent termic, sau nu există posibilitatea de a realiza provizorate)”, explică reprezentanţii Primăriei Capitalei.

În plus, se mai atrage atenţia asupra faptului că nu poate asigura debitele necesare funcţionării în parametrii optimi în 3 din cele 6 sectoare ale Municipiului Bucureşti.

„În ceea ce priveşte “manifestarea îngrijorării profunde cu privire la calitatea serviciului de alimentare cu energie termică şi electrică odată cu debutul sezonului de iarnă 2020 - 2021”, atragem atenţia colegilor de la ELCEN că la momentul publicării comunicatului de presă, compania lor este cea care nu poate asigura debitele necesare funcţionării în parametrii optimi în 3 din cele 6 sectoare ale Municipiului Bucureşti, întrucât la începutul acestei luni odată cu intrarea în revizie a CET-ului Grozăveşti şi pornirea CET Vest se asigură un debit vehiculat de aproximativ 700 de tone pe oră, faţă de debitul asigurat înainte de această relocare, care era de 2.500 de t/h. Reprezentanţii ELCEN au invocat în acest sens o problemă tehnică, respectiv înfundarea singurului cazan de apă fierbinte (CAF) modernizat din incinta CET Vest, iar în aceste condiţii reprezentanţii CMTEB au făcut tot posibilul pentru asigurarea unei funcţionări cât mai echilibrate a sistemului fără a ieşi în spaţiul public şi fără a supune atenţiei opiniei publice problemele tehnice invocate de ELCEN”, se mai arată în comunicat.

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite