Decizie istorică, în Capitală: proprietarii clădirilor care au un grad avansat de degradare ar putea fi obligaţi să-şi renoveze faţadele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proprietarii clădirilor cu faţade deteriorate ar putea fi obligaţi să le reabiliteze FOTO Adevărul
Proprietarii clădirilor cu faţade deteriorate ar putea fi obligaţi să le reabiliteze FOTO Adevărul

Un proiect de hotărâre ar putea schimba faţa Bucureştiului la propriu. „Regulamentul de intervenţie cu privire la reabilitarea faţadelor pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor” se află în dezbatere publică până pe 24 mai. Dacă va fi aprobat, proprietarii vor fi obligaţi să-şi renoveze clădirile cu faţade degradate.

„Deţinătorii de orice fel ai clădirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetrală, pun în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi siguranţa populaţiei şi/sau afectează calitatea mediului înconjurător, a cadrului urban construit şi a spaţiilor publice urbane, în temeiul şi cu respectarea legislaţiei în vigoare privind calitatea în construcţii şi a prezentei legi, sunt obligaţi ca, din proprie iniţiativă, să ia măsuri de realizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor”, se arată în proiectul de hotărâre.

Există totuşi şi excepţii de la această regulă şi anume în cazul clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic şi pe care proprietarii trebuie să acţioneze pentru lucrările de intervenţie, în cazul clădirilor reabilitate termic sau în curs de reabilitare la data intrării în vigoare a regulamentului, cât şi în cazul clădirilor şi ansamblurilor clasate sau în curs de clasare, în condiţiile legii, ca monumente istorice.

Cromatica faţadelor în zonele construite protejate va fi în concordanţă cu specificul fiecărei zone, iar pentru realizarea faţadelor construcţiilor sitaute în afara zonelor construite protejate se vor utiliza culori predominant deschise şi neutre din categoriile alb, galben, gri sau bej. Culorile puternice se vor folosi cu excepţie şi complementar pe suprafeţe reduse pe elemente volumetrice distincte ale faţadei.

Zonele vizate pentru prima etapă

De asemenea, potrivit proiectului citat, primele clădiri care ar intra în renovare ar fi cele din zonele preponderent centrale după cum urmează: Bulevardul Lascăr Catargiu, Calea Victoriei, Bulevardul Carol, Bulevardul Pache Protopopescu, Bulevardul Gheorghe Magheru, Bulevardul Nicolae Bălcescu, Bulevardul I.C. Brătianu, Bulevardul Regina Elisabeta şi Bulevardul Mihail Kogălniceanu.

Cine plăteşte pentru lucrări

În ceea ce priveşte finanţarea, proprietarii vor clădirilor vor fi în majoritatea dintre cazuri cei care vor scoate banii din buzunar. Autorităţile administraţiei publice locale pot asigura prin bugetul local, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie, numai ca o excepţie.  

Condiţiile ca banii să vină din această direcţie şi nu din fondurile proprietarilor „se stabilesc şi se aprobă prin hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti”,  se mai arată în proiectul de hotărâre.

Sancţiuni

Neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor care revin deţinătorilor notificaţi cu privire la realizarea lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor inventariate se constată de către organul cu atribuţii de control al Primăriei Capitalei, în limita competenţelor care îi revin. Amenzile variază între 1.000 de lei şi 8.000 de lei.

Aducem aminte că, propunerea, aflată la stadiul de dezbatere publică momentan, nu este o premieră pentru Bucureşti. În urmă cu trei ani, ministrul de atunci al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, propunea reabilitarea faţadelor printr-un proiect de lege privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a construcţiilor.

Redăm mai jos proiectul de hotărâre integral.

Proiect de hotarare PMB reabilitare fatade

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite