Centrul Vechi al Capitalei, o bombă cu ceas

0
Publicat:

În caz de incendiu sau cutremur, pompierilor le-ar fi aproape imposibil să intre în timp util cu autospecialele în Centrul Vechi al Capitalei, astfel că numărul victimelor ar putea fi foarte mare din cauza intervenției întârziate. Primăria Capitalei a fost informată cu privire la această problemă, dar nu a luat nicio măsură. 

Pompierii au acces dificil în Centrul Vechi
Pompierii au acces dificil în Centrul Vechi

Acesta este avertismentul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii“ București-Ilfov (ISU B-IF), care a comunicat că a identificat problemele de acces în zonă în timpul unor controale realizate împreună cu Poliția Capitalei și cu Jandarmeria Română.

Mai exact, „unele drumuri publice, care ar putea permite accesul pentru autospecialele de intervenție, sunt greu accesibile din cauza amenajării unor terase/copertine de alimentație publică, precum și a existenței/amplasării unor stâlpi, bariere sau balize“, a comunicat ISU B-IF pentru „Adevărul“.

Iar pe străzile care nu sunt blocate de terase sau stâlpi, sunt parcate mașini. „În aceste condiții, manevrarea autospecialelor de intervenție pentru stingere, prin efectuarea virajelor stânga-dreapta, precum și operațiunea de amplasare a autospecialelor pentru intervenție la înălțime (implică un spațiu necesar mai mare de 2,5 m cât reprezintă lățimea autospecialelor) sunt greu de realizat din cauza particularităților constructive ale străzilor și a celorlalte elemente de mobilier stradal“, arată sursa citată. Astfel, conducerea ISU a cerut ajutorul autorităților locale. Degeaba însă.

„Am cerut Primăriei Municipiului București, Primăriei Sectorului 3 și Instituției Prefectului Municipiului București să pună în practică demersurile necesare pentru asigurarea căilor de acces pentru forțele de intervenție în zona Centrului Istoric“, au completat reprezentanții ISU care menționează că rezultatele au întârziat să apară.

Cum se adaptează salvatorii

„Pentru optimizarea modului de răspuns la situațiile de urgență produse în zona Centrului Istoric al Municipiului București, ISU B-IF, prin Detașamentul de Pompieri «Mihai Vodă», acționează cu autospeciale care sunt adaptate pentru intervenția în zone urbane aglomerate. Astfel de resurse sunt reprezentate de autospecialele de stingere cu apă și spumă, cu cantitate redusă de apă (200 de litri), ușor de manevrat, destinate pentru stingerea incendiilor de mică amploare, respectiv autospeciale pentru intervenție la înălțime, al căror sistem de calare necesită un spațiu mai redus pentru amplasare“, au mai comunicat pompierii militari.

Problema pilonilor retractabili

Un expert în protecţie civilă consultat de „Adevărul“ a explicat care mai sunt problemele întâlnite de forțele de intervenție în caz de incendiu la accesul în Centrul Vechi și cum se procedează în zone similare în Occident.

„În marile orașe europene traficul autoturismelor în zonele pietonale este blocat la propriu cu piloni retractabili. În caz de urgență, aceștia se retrag rapid, iar mașinile de intervenție ajung în cel mai scurt timp acolo unde este nevoie. Avem și în Centrul Vechi al Bucureștiului astfel de instalații, dar nu peste tot. În unele locuri accesul auto este blocat cu un parapet masiv de beton. Ce faci cu acel parapet în caz de incendiu sau cutremur, de exemplu, când forțele de intervenție trebuie să ajungă rapid? Aștepți o macara să-l ridice? Pierdere de timp, iar asta poate însemna pierdere de vieți, din păcate“, a declarat expertul care a mai precizat că nici situația hidranților de unde se pot alimenta pompierii cu apă nu este una strălucită, dar aici problema nu este așa de gravă.

S-a refuzat înființarea unui pichet de pompieri

În plus, mai susține expertul, în Centrul Vechi se poate înregistra oricând o nenorocire pentru că zona nu este corect cartografiată.

„Știm unde avem localuri, dar cam atât. Câte persoane stau la etajele respectivelor clădiri, cum sunt spațiile împărțite pe încăperi nu prea mai știm. Așadar, la incendiu, dar mai ales la cutremur va fi jale. La un moment dat s-a propus chiar înființarea unui pichet de pompieri militari în zonă, așa cum și Poliția Capitalei are o subunitate, dar cineva nu a vrut punerea în practică a acestui proiect. Oricum, ca o concluzie, pentru rezolvarea problemei din Centrul Vechi trebuie să avem niște reglementări clare de la Consiliul Municipal, reglementări care să și fie puse în practică“, a precizat expertul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite