Capitala va avea un al doilea Centru Vechi. Încep lucrările de reamenajare

0
Publicat:

„Noul Centru Vechi al Bucureștiului” va fi situat peste drum de actualul Centru Vechi din Capitală. Primele două străzi ce vor fi reconfigurate sunt străzile „Negustori” și „Plantelor”. Proiectul este gândit alături de Banca Mondială.

Zona în care se situează Noul Centru Vechi - Foto Proiect REGENERARE PS2 Moșilor Vechi
Zona în care se situează Noul Centru Vechi - Foto Proiect REGENERARE PS2 Moșilor Vechi

Lucrările presupun o reconfigurare urbanistică pentru a obține mai mult spațiu pietonal. Potrivit proiectului, circulația auto va fi menținută pe străzile menționate, dar se vor face reamenajări pentru ca pietonii să aibă mai mult loc, dar și să fie mai mult spațiu verde. 

De altfel, proiectul „Noul Centru Vechi al Bucureștiului” presupune refacerea piațetei care unește străzile cu  „Mântuleasa”, stradă cuprinsă în planul de reașezare urbanistică a întregii zone istorice a Bucureștiului de pe partea dreaptă a Bd. I.C.Brătianu (sensul Unirii-Universitate). 

Lucrările actuale, pe străzile „Negustori” și „Plantelor”, reprezintă doar prima etapă a reamenajărilor. Acestea vor cuprinde  toată zona de la Piața Sf. Ștefan către centru.  

Aceasta va fi reamenajată ca un open space, cu mai mult spațiu verde, cu mai mult spațiu pietonal, astfel încât să încurajăm micul business, să încurajăm turismul și să ne dorim să ne plimbăm cu toții prin această zonă”, informează primarul Sectorului 2 Radu Mihaiu, printr-un video pe Facebook. 

Primarul Sectorului 2 subliniază că această zonă a fost ocolită de foștii șefi de sector deoarece nu aducea așa multe voturi. 

Cum va arăta zona din centru

Proiectul pentru Noul Centru Vechi este creat de Primăria de sector împreună cu Banca Mondială încă de anul trecut și presupune reamenajarea întregii zone cuprinse între: Str. Hristo Botev, Calea Călărași, Str. Sf. Ștefan și Bulevardul Carol I. Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este de 5 ani.

Colțul acesta de centru istoric este în prezent foarte înghesiut, dar lucrurile s-ar putea schimba. Proiectul presupune extinderea spațiilor verzi cu 380%, prin crearea a 1228 de alveole noi pentru copaci. Și pietonii vor avea mai mult loc, spațiul ar urma să fie extins cu 185%. 

Studiul realizat împreună cu Banca Mondială prezintă și înlocuirea mobilierului urban, reconfigurarea piațetelor, dar și soluții de pavaje cu piatră naturală sau asfalt pentru traficul auto. 

Studiul Băncii Mondiale nu va fi însă implementat complet de Primăria Sectorului 2, pentru că doar o parte din centrul istoric este în zona protejată. 

Pietonale direct așa cum sunt în Centrul Vechi nu sunt, pentru că este complicat să le anulezi, iar străzile din proiect au totuși o componentă destul de importantă de trafic”, a explicat viceprimarul USR Andrei Panaitescu, potrivit G4Media. 

În ce stadiu sunt lucrările pentru „Noul Centru Vechi” 

  • străzile Negustori și Plantelor sunt reconfigurate cu amenajarea locurilor de parcare în lungul sensului de circulație. 
  • ce străzi urmează: în autorizare străzile Arcului și Cercului, la avizare Ion Luca Caragiale (tronson 1). Actualizare documentație (DALI) Italiana, Thomas Masaryk. Documentații în lucru, străzile: Toamnei, Logofat Luca Stroici, Corbeni, Ion Luca Caragiale (tronson 2), Silvestru, Franzelarilor, Speranței, Spătarului, Termopile, Mila Rastilslav Stefanik 
  • Primăria Sectorului 2 încearcă să deschidă și să închidă cât mai multe șantiere în următoarele 6 luni, în funcție de avize. In acest moment intenția este de a organiza cât mai bine spațiul public și de a crește suprafețele pietonale și calitatea spațiului public. 
  • piațetele din Noul Centru Vechi vor fi realizate cu zone pietonale mai prietenoase și mai generoase (Italiana / Romano și Plantelor / Negustori). 
  • spiritul din studiul de regenerare pentru Noul Centru Vechi va fi extins în zona interioară a arcului de cerc realizat de bulevardele Stefan cel Mare / Mihai Bravu si centru. 
  • Primăria Sectorului 2 va cere, pe cât posibil, Comisiei Tehnice de Circulație sensuri unice pentru a putea avea și locuri de parcare. 
  • Termenul pentru realizarea Noul Centru Vechi, respectiv reabilitarea întregii zone istorice extinse și aflate în inelul Ștefan cel Mare/ Mihai Bravu va fi de aproximativ 5 ani. 
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite