Cathedral Plaza a fost construită la repezeală şi cu materiale de proastă calitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ARCB susţine că edificiul este racordat ilega la reteaua de energie electrică FOTO Mediafax
ARCB susţine că edificiul este racordat ilega la reteaua de energie electrică FOTO Mediafax

Cathedral Plaza ridică semne de întrebare legate de structura sa. O expertiză tehnică realizată de proiectantul clădirii, confirmă faptul că s-au folosit materiale de o calitate inferioară, având în vedere că stâlpii parterului susţin o clădire de 18 etaje cu o greutate de aproximativ 30.000 de tone.

 Construcţia „este periculoasă pentru vecinătăţi şi vieţile bucureştenilor, fiindcă a fost ridicată în grabă, folosindu-se materiale de calitate inferioară faţă de ceea ce prevedea caietul de sarcini şi nu au existat lucrări de conservare în cei 2 ani de suspendare a autorizaţiei, fiind expus coroziunii şi intemperiilor de tot felul, iar execuţia a avut multe lacune." informează b365.ro.

"Trebuie precizat că după reluarea lucrărilor (septembrie 2009) ISC nu şi-a asumat riscul participării la controlul lucrărilor ajunse în faze determinante, motivaţia fiind rezultată chiar din concluziile „Expertizei tehnice pentru reluarea execuţiei" întocmită de proiectantul structurii clădirii:

- „(...) în cei doi ani de zile de la emiterea sentinţei de suspendare a lucrărilor (10.07.2007 – septembrie 2009, n.n.) construcţia a fost expusă acţiunilor mediului înconjurător, fără ca vreo măsură de conservare să fie pusă în aplicare" (pag 5, cap. Istoric din raport),

- „Problemele apărute pe parcursul execuţiei: unele abateri de execuţie dincolo de toleranţele admise, cu precădere la verticalitatea profilelor metalice din infrastructură, implicit şi a piloţilor; lipsa de aprovizionare cu diametrul de armături prevăzut în proiect, înlocuite cu alte tipuri de bare, montarea incorectă a unor armături; segregarea betonului; fisuri în planşee; lungimi insuficiente de suprapunere a armăturilor, ancorare necorespunzătoare; probleme de continuitate în zona rosturilor de turnare (pag 30, pct 5.3. din raport),

- „(...) dintr-o eroare de comandă, în stâlpii BAR ai parterului a fost turnat beton clasa C20/25 în loc de C32/40" (pag. 34 din raport).Turnarea stâlpilor de rezistenţă BAR ai parterului cu un beton de o clasă inferioară C20/25 faţă de propunerea din proiect reprezintă o abatere foarte gravă deoarece stâlpii parterului susţin o clădire de 18 etaje cu o suprafaţă totală de 24.000 mp. şi o greutate de cca 30.000 de tone.

- „(...) încercările realizate de SC IMCOM SRL (laborator de încercări) pe betonul pus în operă au confirmat calitatea inferioară a betonului pus în operă, clasa de beton fiind inferioară celei prescrise", astfel încât „se pune problema neasigurării valorii coeficienţilor de siguranţă pe care s-a contat în cadrul calculelor de dimensionare a acestor stâlpi" (pag 35 din raport);

- „(...) se pot observa zone incorect turnate din planşeul de peste subsol. Armăturile şi profilele metalice din capitel nu sunt înglobate în planşeu, o parte din armături sunt îndoite sau chiar rupte, profilele metalice şi armăturile prezintă semne de coroziune" (pag 42).

În comunicatul trimis de Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti, reiese faptul că, în prezent, clădirea este racordată ilegal la reţeaua de energie electrică:

"Tribunalul Bucureşti, prin sentinţa definitivă şi executorie nr. 2833/20.06.2012 a hotărât că imobilul Cathedral Plaza nu poate fi branşat în mod legal la alimentarea cu energie electrică, stabilind că avizarea unei astfel de operaţiuni ar reprezenta o contravenţie, dacă nu ar fi săvârşită în astfel de condiţii încât să fie considerată infracţiune." - se arată în comunicatul Arhiepiscopiei.

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite