Tribunalul Dâmboviţa a decis dărâmarea clădirii de birouri ce blochează Catedrala Romano-Catolică Sf. Iosif

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catedrala Romano-Catolică Sf. Iosif alături de clădirea de birouri Cathedral Plaza FOTO: Mediafax
Catedrala Romano-Catolică Sf. Iosif alături de clădirea de birouri Cathedral Plaza FOTO: Mediafax

Povestea clădirii de birouri construită în apropierea Catedralei Sf. Iosif din Capitală este în plină desfăşurare. După ani de zile de luptă în instanţă, de întreruperi ale lucrărilor şi de reclamaţii la CEDO, Tribunalul Dâmboviţa a luat o hotărâre.

În anul 2006, proiectul „Cathedral Plaza” al Millennium Building Development (MBD)a primit undă verde.  În aprile 2006 autorizaţia de construcţie a clădirii de birouri a fost contestată de către Arhiepiscopia Romano-Catolică din Bucureşti. De atunci lucrările au tot avut întreruperi din cauza disputelor dintre Arhiepiscopie şi constructori. 

Anul trecut, imobilul a fost, în sfârşit, finalizat. Tot atunci, Curtea de Apel Suceava a stabilit, cu privire la cel de-al şaselea atac în instanţă, „nulitatea autorizaţiei de construire a auto-intitulatei clădiri Cathedral Plaza”. Anul acesta, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins plângerea celor de la MBD împotriva statului român, cum că decizia Curţii de Apel Suceava violează drepturile omului care protejează proprietatea privată. 

La cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Tribunalul Dâmboviţa a hotărât demolarea clădirii de birouri Cathedral Plaza, dar această decizie poate fi atacată prin recurs. Hotărârea îl obligă pe primarul general să emită un document prin care hotărăşte desfiinţarea turnului şi aducerea terenului în starea originală de dinaintea emiterii autorizaţiei de construcţie.

MBD susţine, însă, că nu există nicio decizie a instanţei privind demolarea clădirii de birouri. Dar pe site-ul Ministerului de Justiţie apare, pe data de 28 iunie 2012 decizia clară prin care primarul este obligat să dărâme construcţia aflată pe strada General Berthlot la nr. 11-15 şi pe strada Luterană la nr. 15-15A din sectorul 1. 

„[Tribunalul] dispune obligarea pârâtului [primarul municipiului Bucureşti] la luarea tuturor măsurilor administrative de aducere a terenului în situaţia anterioară emiterii autorizaţiei, în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecţie a Catedralei Sf. Iosif.”

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite