Locuitorii Capitalei nu vor demolarea Cathedral Plaza. Instanţa a decis că autorizaţia de construire a blocului de 19 etaje este ilegală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cathedral Plaza a fost construit la doar opt metri de Catedrala Romano-Catolică. FOTO Mediafax
Cathedral Plaza a fost construit la doar opt metri de Catedrala Romano-Catolică. FOTO Mediafax

Un sondaj realizat recent de The Money Channel Institute la comanda postului de televiziune The Money Channel arată că majoritatea locuitorilor Capitalei consideră că demolarea colosului de 19 etaje construit în coasta Catedralei Romano-Catolice Sfântul Iosif  un pericol pentru clădirile din jur.

Cei care au răspuns în sondajul realizat de The Money Channel Institute doresc ca primarul general al Capitalei Sorin Oprescu să intervină pentru găsirea unei soluţii în favoarea păstrării clădirii.

Potrivit sondajului, 66% din bucureşteni nu sunt deranjaţi de faptul că imobilul a fost ridicat în apropierea catedralei, iar 46% nu cred că era mai bine ca în locul Cathedral Plaza să fi fost păstrat terenul viran.

Pericolul unui demers precum demolarea Cathedral Plaza, proiect dezvoltat de compania Millennium Building Development, este conştientizat de mai mult de jumătate dintre bucureşteni, 52% dintre respondenţi susţinând că demolarea ar reprezenta un pericol pentru locuitori şi clădirile învecinate, deci, implicit, pentru catedrala romano-catolică. În plus, 47% dintre bucureşteni sunt de părere că soluţia demolării este mai periculoasă decât păstrarea clădirii.

De asemenea, 55% dintre bucureşteni îşi doresc ca primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, să intervină în medierea conflictului dintre Arhiepiscopia Romano-Catolică şi proprietar în vederea găsirii unei soluţii pentru păstrarea clădirii.

De altfel, aproape 70% dintre respondenţi consideră că proiectul Cathedral Plaza va contribui la dezvoltarea Bucureştiului prin crearea de locuri de muncă iar 53% - prin taxele şi impozitele aferente care vor fi plătite la bugetul de stat.

Sondajul a fost realizat de The Money Channel Institute în rândul populaţiei adulte cu vârsta de 18 şi peste 18 ani din Bucureşti, în perioada 16 – 23 august 2012, şi are o marjă de eroare de +/- 3,1%, pentru un grad de încredere de 95%.



Istoria unui scandal care durează de 13 ani


Printr-o adresă către ministrul Culturii, Ion Caramitru, ministrul Lucrărilor Publice, Nicolae Noica, şi primarul Bucureştiului, Viorel Lis, de la 19 noiembrie 1999, Arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice, monseniorul Ioan Robu, era de acord cu ridicarea la doar opt metri de zidurile catedralei a turnului „Cathedral Plaza“.

„Cred că proiectul vizionat de noi va contribui la transformarea pozitivă a acestei zone a oraşului. Piaţa nou creată va constitui un spaţiu public de valoare în evidenţierea catedralei în oraş“, se arată în documentul semnat şi parafat de Arhiepiscopul Ioan Robu.

La 24 aprilie 2001, reprezentanţii Bisericii înaintează firmei Millenium un alt document în care sunt prevăzute cinci solicitări, printre care şi spaţii pentru birouri şi locuri de parcare. Peste doar trei luni, instituţia bisericească îşi retrage acordul de principiu dat în toamna anului 1999.

De atunci, Biserica Romano-Catolică şi Primăria Municipiului Bucureşti a avut o mulţime de procese la instanţe diferite din ţară, deciziile oscilând între legalitate şi ilegalitate. Ultima decizie a declarat ilegală autorizaţia de construire a clădirii. Instanţa a hotărât că blocul de 19 etaje este demolat, însă nu nominalizează autoritatea care trebuie să o facă.

Ioan Robu: “Mi-am dat un accord de principiu. Nu credeam ca turnul va fi aprobat”

În vara lui 2009, arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice Ioan Robu declara, într-un interviu acordat ziarului “Adevărul”, că şi-a dat acordul de principiu, dar a fost asigurat de arhitectul Alexandru Cişmigiu că acest proiect nu va primi niciodată aprobare, aflându-se în perimetrul de 100 de metri al unui monument istoric, fiind vorba despre Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif.

Ioan Robu a explicat că şi-a retras acordul după ce a observat că au apărut fisuri în pereţii bisericii şi după ce s-a întâmplat la Biserica Armenească. Cu toate acestea, în presă s-a scris despre nişte beneficii pe care arhiepiscopul le-ar fi cerut dezvoltatorului Cathedral  Plaza.
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite