Capitala din UE care are cele mai mici costuri pentru nomazii digitali. Care sunt orașele cele mai scumpe

0
Publicat:

București, Budapesta și Atena sunt cele trei orașe din topul preferințelor nomazilor digitali, din punct de vedere al costurilor. Capitala Angliei, cea a Irlandei și a Danemarcei se numără printre cele mai scumpe orașe.

București, orașul cu cele mai mici costuri pentru nomazii digitali - Pexels
București, orașul cu cele mai mici costuri pentru nomazii digitali - Pexels

Un studiu al Neobank Bunq, citat de publicația Tourism Today, a comparat costurile pentru închirierea apartamentelor, a transportului public, al spațiilor de lucru în comun, birourilor, electricității și internetului în 27 de capitale ale Uniunii Europene și în Marea Britanie.  

În urma compararării costurilor, Capitala României înregistrează cele mai bune performanțe, la capătul opus aflându-se Londra, capitala Angliei. 

Dacă un nomad digital are nevoie, în medie, de 935 de euro pe lună pentru a trăi în București, în Londra sau Dublin, acesta ar avea nevoie de 3.258 de euro sau de 2.908 euro pe lună. 

Suma de 935 de euro pe luna, pentru București, include chiria, transportul în comun, dar și toate celelalte costuri suplimentare, Bucureștiul fiind cea mai ieftină capitală din cele studiate. Un apartament poate fi închiriat, în medie, cu 417 euro pe lună. 

Budapesta este următorul oraș din top. În capitala Ungariei ai nevoie de 1.091 de euro pe lună, potrivit sursei citate. 

Și Atena este un oraș în care costul vieții este scăzut, pentru nerezidenți costurile pe lună ajung la 1.191 de euro pe lună. 

În schimb, Londra este cel mai scump oraș pe care ar putea să-l aleagă nomazii digitali.  Costul vieții în capitala britanică, inclusiv costurile pentru un spațiu comun de lucru (coworking), ajunge la impresionanta sumă de 3.258 de euro, conform surselor citate. 

Cele mai scumpe capitale din Uniunea Europeană pentru nomazii digitali sunt Dublin, Luxemburg și Copenhaga, cu 2.908 euro, 2.544 euro și, respectiv, 2.482 euro. De asemenea, Amsterdam, Berlin și Paris sunt printre preferatele celor care vor să calatorească și să lucreze, însă costurile sunt mari și aici. 

Nomazii digitali au nevoie de un buget de 2.368 de euro pentru  Amsterdam şi de 2.150 de euro la Berlin. La Paris, nomazii digitali au de acoperit costuri în valoare de 2.140 de euro, potrivit G4Media. 

Cât costă închirierea unui birou?

Costurile pentru a închiria un  birou privat complet echipat sau un spațiu comun de lucru în Luxemburg ajung la 400 de euro pe lună. 

Media UE pentru închirierea unui astfel de spațiu sunt de 213 euro pe lună, însă în Dublin și Copenhaga nomazii digitali plătesc în jur de 317 euro pe lună. În Londra, aceste costuri ajung la 244 euro pe luna. 

Capitala țării noastre este cea mai ieftină și din acest punct de vedere, un nomad digital care alege Bucureștiul plătește pentru un spațiu comun de lucru sau pentru un birou privat în jur de 132 de euro pe lună. 

În ceea ce privește aceste costuri, Bucureștiul este urmat de Varșovia și Tallinn, care se situează pe locul al doilea, respectiv al treilea pe baza comparării costurilor la nivelul UE, cu prețuri de 138 și 140 de euro. 

Chiar dacă în Luxemburg, transportul public este gratuit, costurile rămân ridicate pentru nomazii digitali. 

Cei care aleg Praga plătesc în jur de 21 de euro pentru un abonament lunar, iar cei din Varșovia plătesc 25 de euro. 

În Berlin se plătește 49 de euro pe lună pentru transportul public, exact media de la nivel european. 

Londra rămâne și din punct de vedere al transportului public cel mai scum oraș, abonamentul lunar pentru zonele 1 și 2 costă 181 de euro pentru adulți. 

Dublin, Copenhaga și Paris au de asemenea prețuri ridicate, şi anume 155 euro, 101 euro și, respectiv, 84 euro. Astfel, capitala irlandeză este cea mai scumpă din UE la capitolul transport

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite