Când va fi dată în folosință stația de metrou „Tudor Arghezi” și cât a costat

0
Publicat:

Primăria Sectorului 4 a anunțat că staţia de metrou "Tudor Arghezi" va intra în circuitul normal de transport public de călători gestionat de Metrorex cel mai târziu la jumătatea lunii noiembrie. 

Stația de metrou Tudor Arghezi   SURSA Facebook
Stația de metrou Tudor Arghezi SURSA Facebook

 Un comunicat al Primăriei Sectorului 4 transmite că a fost stabilit un calendar de activităţi punctuale, la finalul cărora, în data de 15 noiembrie cel târziu, staţia "Tudor Arghezi" să fie dată în folosinţă, după ce recent a avut loc o întâlnire între primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, şi reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi ai SC Metrorex SA. 

La data menționată, stația de metrou realizată de către comunitatea Sectorului 4 va deveni un punct multimodal de transport. Aceasta este conectată prin intermediul unui tunel pietonal subteran cu parcarea etajată din apropiere. În parcare, oamenii veniți din afara orașului își pot lăsa mașinile în siguranță și apoi să-și continue călătoria în București cu metroul, potrivit comunicatului citat de Agerpres. 

"Investiţia comunităţii Sectorului 4 trebuie să intre cât mai repede cu putinţă în folosinţă publicului! De aceea, mulţumesc tuturor instituţiilor implicate în acest proiect, pentru sprijinul depus în procesul de accelerare a procedurilor necesare punerii în funcţiune a noii facilităţi de transport", a menționat primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, în comunicatul citat. 

Despre stația de metrou „Tudor Arghezi”  

Valoarea investiției în stația de metrou „Tudor Arghezi” este de 50 de milioane de euro, proveniți din fonduri nerambursabile. 

Investiția este singura de acest fel din România pentru că a fost construită de către o administraţie locală.  

Alături de linia de legătură, noua staţie are o suprafaţă de peste 15.000 de metri pătraţi, între staţia Berceni, actualul capăt al Magistralei 2 şi Şoseaua de Centură, şi are un traseu cu o lungime totală de 1,6 kilometri, după cum menționează Primăria de sector. 

Aceasta este construită la nivel suprateran şi are un regim de înălţime de P+2E. Peronul staţiei se află la parter, iar zonele administrative sunt repartizate la nivelul celor două etaje. 

De altfel, staţia ''Tudor Arghezi'' este prevăzută cu cinci zone de acces pietonal. Una dintre acestea este situată vizavi de staţia de metrou şi asigură legătura cu peronul noii staţii, printr-un pasaj pietonal subteran, cu o lungime de 14 metri, ce subtraversează Şoseaua Berceni, scrie Agerpres. 

Statia de metrou Tudor Arghezi Foto Facebook
Statia de metrou Tudor Arghezi Foto Facebook

Șapte scări rulante vor asigura accesul călătorilor pe peron, precum şi de şapte lifturi care vor uşura accesul persoanelor cu dizabilităţi. Pe toată lungimea peronului, a fost montat un covor tactil de direcţionare pentru persoanele cu deficienţe de vedere. 

Un sistem de supraveghere format din 70 de camere video este instalat în staţia de metrou ''Tudor Arghezi''. Acestea sunt montate atât la nivelul peronului, al celor două vestibule, cât şi în cele cinci zone de acces.  

De asemenea, staţia este dotată cu centrale de detecţie incendiu, cu alarmă la efracţie, precum şi cu sisteme de tratare a aerului. Pentru funcţionarea hidranţilor, utilizaţi în caz de incendiu, staţia este conectată la două surse de alimentare cu apă, una din reţeaua publică, iar cea de a doua din surse proprii , reprezentate de puţuri la mare adâncime. Realizarea acestor sisteme s-a efectuat cu suportul şi asistenţa tehnică a specialiştilor Metrorex SA, cu experienţă în concepţia şi exploatarea transportului public cu metroul, informează Primăria Sectorului 4. 

Pe șoseaua Berceni, foarte aproape de stația de metrou, se construieşte o parcare cu o capacitate de 300 de locuri, pentru autoturisme, motociclete şi pentru persoane cu dizabilităţi. 

Stația de metrou este gata din decembrie 2022, iar primăria de sector anunța atunci că de la jumătatea lui 2023 ar putea circula trenurile de metrou.

„Tudor Arghezi, stația de metrou pe care comunitatea Sectorului 4 a construit-o pe Șoseaua Berceni, în prelungirea magistralei M2, este finalizată și urmează să intre în procedură de recepție și de efectuare a probelor, pentru ca, ulterior, să fie dată în folosință călătorilor. Ulterior, după recepția finală a lucrărilor, Metrorex va face toate probele pentru ca, la jumătatea anului viitor, să putem circula cu metroul până la stația Tudor Arghezi”, anunța edilul Sectorului 4, la sfârșitul anului trecut.

Marian Artimon, secretarul general al USLM transmitea în luna mai a acestui an că Metrorex nu dispune în prezent de suficient personal și nici de trenuri pentru a pune în funcțiune noua stație de metrou Tudor Arghezi (Berceni), potrivit Adevărul.

Parcul Tudor Arghezi   FOTO Facebook
Parcul Tudor Arghezi FOTO Facebook

În urmă cu o seară, pe 21 septembrie, în Sectorul 4, primarul Daniel Băluță anunța inaugurarea unui nou parc.

Aseară, Parcul Tudor Arghezi și-a deschis porțile! Vă mulțumim tuturor pentru că ne-ați fost alături într-un număr atât de mare!” , scria primarul pe Facebook.

BucureștiPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite