Bucureştenii care locuiesc în centru nu vor avea loc de parcare rezervat, spune Nicuşor Dan, contrazicându-şi viceprimarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Locuitorii din centrul Bucureştiului vor putea cumpăra un abonament ieftin pentru parcările municipalităţii, dar nu vor avea un loc garantat, a spus primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, la Digi 24. Aceasta în contextul în care, viceprimarul Stelian Bujduveanu a spus săptămâna trecută că rezidenţii vor putea beneficia de un loc rezervat după ora 19.00.

„Avem un regulament din 2019 cu privire la parcări pe care îl aplicăm din 15 august. Se referă exclusiv la locurile trasate cu linia albastră în zona centrală. Oamenii ştiau că trebuie să plătească şi am anunţat că vor trebuie să o facă şi dacă nu o fac va trebui să-i amendăm”, a spus Nicuşor Dan, la Digi 24.

Potrivit lui, noul regulament nu va viza parcările de reşedinţă, care sunt gestionate de primăriile de sector, ci de cele trasate cu linii albastre în zona centrală. 

„Cine nu plăteşte şi parchează pe zona albastră va fi sancţionat. Vorbim, din nou, doar de aceste locuri albastre. Politica pe care noi încercăm s-o aliniem la politica oraşelor europene este că în zona centrală nu există loc rezervat, există un abonament pentru rezidenţii de acolo, dar care nu au loc rezervat. Cei care parchează acolo fără abonament sunt amendaţi cu 200 de lei, iar dacă persistă, atunci se blochează roţile sau chiar se ridică maşina”, a spus Nicuşor Dan. 

„Rezidenţii au posibilitatea unui abonament foarte ieftin, dar care nu le garantează locul. Plătiţi numai pentru a folosi acel loc ziua, nimeni nu plăteşte pentru noapte. Cu abonamentul aveţi voie să vă lăsaţi maşina în proximitatea locuinţei, fără să plătiţi 5 lei pe oră”, a adăugat el. 

viceprimarul Stelian Bujduveanu a spus, săptămâna trecută, că vrea să modifice regulamentul de parcare astfel încât şi rezidenţii să poată beneficia de un loc de parcare seara, după ora 19.00. 

„Ce aducem noi nou în această politică de parcare sunt noi beneficii pentru riveranii care nu au putut să preia un loc de parcare, pentru că s-au epuizat în proximitatea casei şi venim cu un preţ preferenţial de 1,6 lei pe zi pentru orele 19.00-07.00, loc de parcare cu rezervare, în zona casei. Cele mai multe solicitări pe care le-am avut în Bucureşti şi în zona centrală sunt din partea riveranilor care nu mai au unde parca seara”, a spus el. 

Viceprimarul a spus că aceste locuri cu rezervare vor fi marcate, iar cei care găsesc o altă maşină parcată pe locul lor pot suna la poliţie. 

Există acum 3 zone delimitate pentru parcarea cu plată. În zona 0 – parcarea costă 10 lei pe oră, în zona 1 - 5 lei pe oră, iar în zona 2 - 2,5 lei pe oră. 

Bujduveanu a spus însă că va iniţia un proiect pentru modificarea acestor tarife, prin comasarea zonelor 0 şi 1 şi stabilirea unui tarif unic, de 5 lei pe oră pentru toate parcările publice din zona centrală. În plus, tariful nu se va mai dubla începând cu a treia oră de parcare. 

Nicuşor Dan spune că regulamentul de parcare este asemănător cu cele din alte oraşe europene, dar a recunoscut că nu se vor putea crea suficiente locuri de parcare pentru cele 1,5 milioane de maşini din Bucureşti. 

„Să avem locuri de parcare suficiente pentru toate nu se va întâmpla, nu se întâmplă în niciun oraş din Europa. Într-un an vom avea 100.000 de locuri de parcare. Proporţional, în trei luni vom avea 30.000 de locuri de parcare. (...) Pentru cartierele aşa-zis dormitor, atribuţiile sunt împărţite cu primăriile de sector. PMB are doar marile bulevarde, şi acolo vom decide dacă va fi parcare gratuită sau cu plată sau dacă se suprimă parcarea”, a spus edilul Capitalei.

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite