Unde pregătesc brașovenii cea mai gustoasă zacuscă pentru la iarnă. Rețeta pentru o zi reușită și o cămară plină

0
0

A doua jumătate a lunii august este, practic, începutul toamnei la Brașov. Localnicii încep să pregătească zacusca și alte preparate pentru iarnă, atunci când nu vor mai găsi legume proaspete atât de gustoase.

Brașovenii pregătesc zacusca la Pietrele lui Solomon FOTO Ioan Buciumar
Brașovenii pregătesc zacusca la Pietrele lui Solomon FOTO Ioan Buciumar

Brașovenii urmează proverbul cu omul gospodar care își face iarna car și vara sanie și se gândesc de pe acum ca la iarnă să se poată bucura de o mâncare la fel de gustoasă ca vara, când găsesc foarte ușor legume în piață. Și, cum la Brașov se zice că vara e gata după Sfânta Maria, localnicii ies să coacă vinetele și ardeii pentru cea mai gustoasă zacuscă.

Primăria a amenajat vetre în mai multe locuri din oraș în care brașovenii obișnuiesc să iasă la grătar. Găsim astfel de locuri amenajate în Noua, în apropierea lacului din acest cartier, în Răcădău, în locul numit La Iepure sau în Șchei, la Pietrele lui Solomon.

Fiecare din aceste locuri este destul de accesibil pentru localnici, chiar dacă aleg să folosească transportul în comun. Cel mai ușor este la Pietrele lui Solomon, unde stația de autobuz este la 20 de metri de primul grătar amenajat. Din acest motiv, mulți pensionari aleg să vină aici, mai ales că este singurul din cele trei locuri unde există și o apă curgătoare, care poate păstra în mod natural la rece carnea, dar și berea sau apa de băut.

Locurile de grătar de la Pietrele lui Solomon sunt pline în fiecare zi de cei care vin aici să coacă vinete, ardei și cele necesare pentru la iarnă. Zona este una deosebit de frumoasă, iar liniștea de aici și susurul apei te fac să pregătești cu mult drag cea mai bună zacuscă pentru la iarnă, mai ales că există mese, băncuțe, vetre pentru foc, toate condițiile pentru o bucătărie de o zi.

Brașovenii pregătesc zacusca la Pietrele lui Solomon FOTO Ioan Buciumar
Brașovenii pregătesc zacusca la Pietrele lui Solomon FOTO Ioan Buciumar
Brașovenii pregătesc zacusca la Pietrele lui Solomon FOTO Ioan Buciumar
Brașovenii pregătesc zacusca la Pietrele lui Solomon FOTO Ioan Buciumar

„Am adus să coc 20 de kilograme de vinete. 6 kilograme le pun la zacuscă și restul le bag la ladă, pe iarnă. Am o rețetă specială pentru zacuscă: 6 kilograme de vinete, 6 de gogoșari, 2 de ceapă, un kilogram de ulei, pastă de tomate 300 de grame și un pic de piper, câteva foi de dafin. Se pune totul la fiert până se leagă bine, bine, bine”, spune o gospodină.

„Am adus vinete, ardei capia, carne pentru grătar, pește macrou, carne de pui, carne de porc. Prima data pregătim legumele. Pe parcurs ce terminăm legumele, punem peștele, carnea și la urmă bem apă, că suntem cu mașina”, spune un pensionar.

„Aicea pregătesc, un pește macrou, coacem vinete, coacem ardei, ne pregătim pentru toamnă. Fac patina zacuscă și, dacă mai rămâne, mai punem la congelator pentru iarnă. Aici e foarte bine, e aer curat, avem condiții, găsim curat, lăsăm curat”, spune o altă gospodină.

Brașovenii pregătesc zacusca la Pietrele lui Solomon FOTO Ioan Buciumar
Brașovenii pregătesc zacusca la Pietrele lui Solomon FOTO Ioan Buciumar

Și, dacă tot au bătut drumul până aici, pe lângă legume, brașovenii mai pun și o bucată de carne sau un pește la grătar, stropite așa cum se cuvine pentru ca ziua să fie nu numai cu spor, ci și cu voie bună. La final, toți pleacă acasă cu legumele coapte și cu bateriile încărcate pentru finalizarea rețetelor începute „Între Chetri”, cum spun locuitorii zonei.

Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite