Tarator bulgăresc: preparatul ideal pentru zile caniculare

0
0
Taratorul este o supă rece, pe bază de iaurt, castraveţi şi nuci FOTO Shutterstock
Taratorul este o supă rece, pe bază de iaurt, castraveţi şi nuci FOTO Shutterstock

Un nou val de caniculă a afectat zilele acestea mai multe zone din ţară, iar disconfortul a fost resimţit de multe pesoane. În perioadele foarte calde, alimentaţia este foarte importantă pentru echilibrul organismului, iar taratorul este un preparat perfect pentru zilele caniculare.


În gastronomia din Bulgaria întâlnim multe influenţe din toată zona Balcanilor, ca urmare a migraţiilor care au avut loc de-a lungul istoriei.

Tarator era denumirea unui fel de mâncare făcut din nuci măcinate şi oţet, în Imperiul Otoman. În timp, a devenit un termen general folosit pentru diverse preparate din zonă, inclusive salate şi sosuri. În Levant, taratorul este un sos pe bază de tahina (pastă de susan), în timp ce în Turcia şi în Balcani este o combinaţie de iaurt, castraveţi şi nuci.

Taratorul poate avea o consistenţă diferită, în funcţie de ingrediente: poate fi o supă sau un sos. Însă combinaţia de legume, iaurt şi nuci este, legume, deopotrivă, hrănitoare şi hidratantă în zilele toride. Iată cum se prepară taratorul.

Ingrediente

  • 600 g castraveţi cornişon
  • 500 g iaurt gras (6-7% grăsime)
  • 4-5 căţei de usturoi
  • 1 ceapă mică, opţional
  • 30 g miez de nucă
  • 1 felie de pâine uscată
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • câteva cuburi de gheaţă, opţional
  • 1 legătură de mărar
  • sare
  • piper
  • miez de nucă, pentru decor
  • mărar proaspăt, pentru decor

Pui într-un blender miezul de nucă şi pâinea uscată şi mixezi un minut, la viteză mare, până ce sunt mărunţite. Cureşti castraveţii de coajă, îi tai bucăţi şi îi adaugi în blender, împreună cu ceapa tocată, usturoiul zdrobit şi mărarul tăiat grosier. Mai mixezi un minut şi torni iaurtul, uleiul de măsline, apoi pui cuburile de gheaţă (dacă doreşti să aibă consistenţa unei supe). Condimentezi cu sare şi piper, după gust şi continui să mixezi până ce obţii o compoziţie omogenă.

Dai preparatul la rece 20-30 de minute, iar în momentul servirii mai presari puţin miez de nucă zdrobit şi, dacă doreşti, adaugi ulei de măsline şi mărar verde tocat. Îl serveşti rece, cu pâine prăjită.
 

Bucătărie


Ultimele știri
Cele mai citite