Tradiţia păstrată cu sfinţenie de elevii şcolii celei mai vechi şcoli din Braşov. Ce fac copiii de Sfântul Martin, serbat de catolici la 11 noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii Liceului Johannes Honterus au făcut lampioane de Sfântul Martin FOTO Ioan Buciumar
Elevii Liceului Johannes Honterus au făcut lampioane de Sfântul Martin FOTO Ioan Buciumar

Elevii Liceului Johannes Honterus respectă cu sfinţenie tradiţia şi fac lampioane de Sfântul Martin. Liceul braşovean a sărbătorit de curând 480 de ani de la înfiinţare.

O frumoasă tradiţie continuă an de an în cea mai veche şcoală din Braşov, Liceul Johannes Honterus. Unitatea de învăţământ a aniversat, recent, 480 de ani de la înfiinţare, însă tradiţiile nu s-au pierdut.

În 11 noiembrie, catolicii sărbătoresc Sfântul Martin, iar elevii şcolii fac cu această ocazie lampioane. Pentru elevi se dovedeşte un bun prilej să înveţe să facă un lampion şi să afle mai multe lucruri despre cel care este sărbătorit în această zi. 

„Sărbătorim că Sfântul Martin a ajutat multă lume şi noi am făcut un lampion de Sfântul Martin”, a spus Hugo, unul din elevii Liceului Johannes Honterus. 

„De Sfântul Martin sărbătorim bunătatea lui Martin cu aceste lampionae în care punem lumânări adevărate sau lumânări electrice”, a explicat Maria. 

„Astăzi am făcut un lampion care are o lumânare pe care poţi să o aprinzi sau poţi să iei una electrică şi ne plimbăm cu ele afară”, a povestit Sonia. 

„Acest lampion l-am făcut destul de uşor. A trebuit să iau o sticlă şi să o tai pe la jumătate. Pe lampion este u nelefant cu o minge şi cu o şapcă”, a explicat Luca. 

„Am tăiat jumătate dintr-un capac şi am pus nişte poze cu nişte elefanţi, iar în interior am pus câteva lumânări sau lanterne adevărate”, a spus Ana. 

Pentru că împărţise tot ce avea sărmanilor în drumul din Italia spre Franţa, Martin de Tours nu mai avea ce să-i dea unui sărman aflat la porţile cetăţii Amiens. Pentru că săracului îi era frig, Martin şi-a tăiat mantia în două şi a împărţit-o cu omul care tremura de frig. 

Ajuns în cetate, la hanul la care erau deja tovarăşii săi, Martin a visat că Isus avea înfăţişarea sărmanului şi jumătatea sa de mantie şi le spunea îngerilor că Martin l-a îmbrăcat. Astfel, Martin a renunţat la serviciul de cavaler şi a devenit creştin. 

Vă mai recomandăm:

 

Ţepele de Black Friday, din nou la ofertă. Cum ne putem feri să fim păcăliţi în ziua dedicată „cumpărăturilor ieftine“

 

Expoziţii, ateliere şi un catalog cu cele mai vândute icoane pe sticlă din România

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite