Țeapă imobiliară la Brașov. Un dezvoltator a construit blocul cu banii de avans, acum a mărit prețurile cu 60%
0Zeci de brașoveni au plătit avans pentru apartamente în 2018. Din luna mai încoace au fost notificați de dezvoltator că li se vor rezilia contractele, deoarece prețurile au crescut
Zeci de brașoveni și-au imaginat că vor avea, în sfârșit, casa la care au visat de multă vreme. În 2018, oamenii au plătit în avans un sfert din prețul locuinței, pentru ca dezvoltatorul imobiliar să poată duce la bun sfârșit proiectul și să le ofere apartamentele în care își doreau să se mute.
Cum un apartament cu două camere costa 60.000 de euro, iar unul cu trei camere era 72.000 de euro, fiecare cumpărător a plătit 15.000 de euro, în cazul în care dorea un apartament cu două camere sau 18.000 de euro, dacă își dorea trei camere.
Pentru că a venit pandemia, clienții au acceptat chiar și o prelungire a termenului de finalizare, deși, în acea perioadă, construcțiile au cunoscut un avânt la Brașov și nu numai.
Notificări pentru reziliere a contractului de către cel care nu l-a respectat
În această primăvară, proiectul a ajuns la finisajele interioare, însă clienții au avut parte de o surpriză. Dezvoltatorul i-a notificat pe rând că va rezilia antecontractele, mai ales că exista și o clauză de reziliere. „În cazul în care promitentul-vânzător întârzie predarea cu mai mult de 120 de zile lucrătoare de la data predării convenită, prezentul contract se desfiinţează de drept”, scria în contracte.
„Este ireal ce se întâmplă, nu ne aşteptam la aşa ceva. După ce am aşteptat trei ani de zile, aproape, să ni se predea imobilele. Este o rea-credinţă din partea dezvoltatorului, pe care îl bănuim că vrea să ne vândă apartamentele cu preţurile care sunt astăzi. Ei nu îşi respectă termenele de predare a apartamentelor, practic, şi tot ei invocă anumite lucruri, ca să ne anuleze nouă antecontractele?”, a spus unul dintre clienți pentru Antena 1.
Oamenii spun, însă, că li se dă dreptate în Codul Civil, deoarece pactul comisoriu poate fi invocat numai de creditorul obligaţiei, iar nu şi de către cel culpabil de neexecutare. Cu alte cuvinte, cel care a plătit avansul și nu a primit nimic poate rezilia înțelegerea, însă, cel care nu a respectat-o nu are acest drept.
Prețuri cu peste 60% mai mari decât în înțelegerea inițială
Potențialii cumpărători au încercat să negocieze cu dezvoltatorul și să găsească o soluție prin care să poată intra în posesia apartamentelor pentru care plătiseră avans. Acestora li s-ar fi spus că au două variante: fie plătesc noile prețuri, fie renunță la contract.
Noile prețuri sunt, însă, cu peste 60% mai mari decât cele inițiale. Mai exact, în cazul apartamentelor cu trei camere li se cere, în loc de 70.000 de euro, suma de 115.000 de euro.
Dezvoltatorul a refuzat să facă vreun comentariu, dar avocata Andreea Vaman a explicat cum stă situația, din punctul ei de vedere.
Singura soluție - instanța de judecată
„Din punct de vedere legal, cumpărătorii au la dispoziţie mai multe posibilităţi. Prima posibilitate ar fi negocierea cu vânzătorul constructor, în sensul inserării în antecontract a unei clauze contractuale în care să se prevadă expres că vânzătorul constructor îşi asumă riscul schimbării împrejurărilor care au stat la baza fundamentării preţului de vânzare al imobilului”, a spus avocata.
Primăria și Poliția spun că nu este de competența lor să intervină între părți și că oamenii ar trebui să se adreseze instanței. De fapt, aceștia au și făcut-o, deoarece dezvoltatorul le-a folosit avansul vreme de mai bine de 3 ani, iar acum le returnează banii din vânzarea apartamentelor către alte persoane.
Sfatul autorităților este acesta: consultaţi-vă cu un avocat şi citiţi cu mare atenţie actele pe care le semnaţi când vă cumpăraţi o locuinţă nouă! Altfel, riscaţi să ajungeţi în situaţia în care sunt zecile de oameni care au plătit acum trei ani avans pentru apartamentele construite de dezvoltatorul din Braşov, iar acum îşi văd visele şi planurile spulberate.