Comisia Europeană verifică legea prin care terenurile Romexpo trec gratuit la Camera de Comerţ

0
0

Comisia Europeană a solicitat autorităţilor române informaţii despre legea prin care terenuri de 300 de milioane de euro ale Romexpo sunt acordate gratuit Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), pentru dezvoltarea unui mega-proiect imobiliar în parteneriat cu Iulius Group, controlat de omul de afaceri Iulian Dascălu, scrie Libertatea.

Acţiunea Comisiei Europene este o reacţie la o petiţie depusă de grupul NEPI Rockastle, care acuză că actul normativ favorizează grupul Iulius, controlat de omul de afaceri Iulian Dascălu, precizează sursele citate de Libertatea. NEPI şi-a manifestat interesul de a participa la o licitaţie pentru realizarea unui proiect imobiliar pe amplasamentul de la Romexpo.

„Ne dorim ca România să rămână o ţară în care mediul de afaceri are garanţia că se poate construi corect, cu respectarea legilor. Sunt peste 13 ani de când investim în România şi ne pasă de ceea ce se întâmplă aici. Avem încredere că instituţiile naţionale şi europene competente vor susţine concurenţa corectă între investitori şi un mediu de afaceri sănătos”, arată o precizare din partea NEPI Rockcastle.

UPDATE Grupul Iulius transmite că nu are nicio implicare în demersul legislativ al Parlamentului, deoarece terenurile vor fi oferite cu titlu gratuit către Camera de Comerţ şi Industrie, iar grupul va plăti o taxă pentru utilizarea terenului, motiv pentru care asocierea cu grupul a demersului iniţiat de NEPI Rockcastle este „eronată şi neaplicabilă”.

Poziţia Iulius Group:

„Asocierea cu grupul IULIUS a demersului iniţiat de NEPI Rockcastle este eronată şi neaplicabilă, întrucât grupul IULIUS nu are nicio calitate sau implicare în demersul legislativ la care se face referire. Modificarea Legii Camerelor de Comerţ 335/2007, adoptată de Parlamentul României pe 3 septembrie 2020, conferă Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) dreptul de proprietate asupra terenului pe care se află în prezent Centrul Expoziţional Romexpo, în vederea dezvoltării ulterioare.

Pentru o corectă informare a opiniei publice, facem precizarea fermă că grupul IULIUS va plăti o taxă de superficie pentru utilizarea terenului, la valoarea de piaţă şi în conformitate cu prevederile contractuale care vor fi agreate în parteneriatul cu CCIR, după ce va fi stabilit statutul juridic al terenului.

În acest context, inducerea ideii de obţinere a unui presupus ajutor de stat de către grupul IULIUS este în mod vădit eronată şi poate dezinforma opinia publică.

Avem încredere deplină în justiţia română şi în autorităţile europene, precum şi în capacitatea lor de analiză obiectivă, neinfluenţabilă. Suntem implicaţi activ de peste 20 de ani în dezvoltarea durabilă a comunităţilor în care suntem prezenţi, este ceea ce ştim să facem mai bine şi modul prin care contribuim la evoluţia economică şi socială a României”.


O iniţiativă prin care Camera de Comerţ primeşte prin transfer de la stat terenurile Romexpo, pentru a construi un uriaş ansamblu imobiliar în parteneriat cu dezvoltatorii Iulius Mall, a fost adoptată în septembrie de Camera Deputaţilor, for decizional.

Iniţiativa a iscat numeroase critici. Consiliul pentru IMM-uri a acuzat că CCIR va primi terenul de la stat în mod gratuit şi va încasa şi noi taxe de la firme. Coaliţia pentru Dezvoltarea României a reclamat lipsa de transparenţă şi corectitudine legislativă, procedurală şi economică în cazul deciziei Parlamentului de a acorda cu titlu gratuit terenurile Romexpo către Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Totodată, Grupul NEPI Rockcastle şi-a exprimat interesul de a oferi un preţ statului român pentru terenul de la Romexpo sau pentru drepturile pentru dezvoltare imobiliară, fără să fie nevoie ca acesta să fie transferat gratuit către o entitate privată, în considerarea dezvoltării unui proiect comercial.

USR şi UDMR au depus o sesizare de neconstituţionalitate a legii prin care o suprafaţă de teren de 46 hectare din nordul Capitalei (zona Romexpo) trece din proprietatea statului în proprietatea Camerei de Comerţ. Proiectul a fost iniţiat de PMP şi adoptat cu voturile PSD şi PNL.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite