Primăria Brașov vrea să interzică accesul mașinilor în Centrul Istoric, în weekend. Cum este justificată măsura

0
Publicat:

Primarul Brașovului vrea să interzică accesul autovehiculelor în Centrul Istoric al orașului, de vineri seara până duminică seara. Studiile arată că 42% dintre mașini sunt din alte județe

Traficul în centrul Brașovului ar putea fi interzis în weekend FOTO Ioan Buciumar
Traficul în centrul Brașovului ar putea fi interzis în weekend FOTO Ioan Buciumar

De vineri după-amiaza și până duminică seara, mașinile personale nu vor mai avea voie să circule în Centrul Istoric al Brașovului. Propunerea îi aparține primarului Allen Coliban și urmează să fie dezbătută în comisia de circulație de joi, 14 decembrie.

Interdicția nu va putea intra în vigoare mai devreme de 1 februarie, deoarece este nevoie mai întâi de un regulament în acest sens. Restricții vor exista pe cele trei străzi pe care se poate ajunge în cartierul Șchei sau de aici spre centru. Singurele variante de acces în Șchei vor rămâne cele din Drumul de Poiană, însă acestea nu trec prin centru.

În fiecare an, de sărbători, orașul devine neîncăpător din cauza celor care vin să se bucure de felul în care orașul Brașov arată în straie de sărbătoare. Cifrele arată că 42% din traficul care este cauzat de astfel de evenimente este cauzat de autovehicule care vin din București și din alte județe decât Brașov, iar 48% din traficul total pe zona centrală este generat de autovehicule care petrec mai puțin de o oră în perimetrul Centrului Vechi. Asta înseamnă că putem veni cu soluții pentru mobilitate sustenabilă și pentru încurajarea transportului public, dar cu condiția de a elimina aceste autovehicule și de a face un trafic mai relaxat și fluent pe zona Centrului Vechi”, a arătat Allen Coliban, primarul Brașovului.

În minivacanță, aproape 10.000 de mașini pe zi pe o stradă de 600 de metri

Propunerea a plecat de la numeroșii brașoveni care au postat, în special în zilele libere, imagini și filmulețe cu blocajele care se creează în trafic în Centrul Vechi al orașului.

Pentru că aici sunt multe străzi cu sens unic și cu o singură bandă – în special în cartierul Șchei – traficul nu numai că se desfășoară foarte lent, dar ajunge de multe ori să fie blocat, mai ales că la numărul mare de mașini care trec pe aici și numărul de incidente crește proporțional.

De exemplu, o monitorizare făcută cu senzori instalați deja arată că, în perioada 1-3 decembrie, pe strada Mureșenilor au fost aproape 27.000 de mașini. Numărul este unul foarte mare, dacă ne gândim că vorbim de o stradă de doar 600 de metri.

Cele mai multe mașini sunt doar în trecere

Foarte multe mașini, în realitate, doar se învârt în zona aceasta, doar se mișcă în zona centrală și nu se duc să staționeze pentru o perioadă îndelungată. De exemplu, am concluzionat că aceia care rămân peste noapte – și, astfel, stau peste 12 ore – reprezintă undeva la 20-30% din tot volumul pe care îl vedem în realitate pe aceste străzi”, a precizat George Zaharia, reprezentantul firmei care a făcut studiul.

Pentru că Brașovul este, totuși, o destinație turistică de prim nivel în România, edilul șef își dorește să le ofere facilități turiștilor care să nu îi îndepărteze de orașul nostru, ci, dimpotrivă, să îi atragă și mai mult.

 „Avem în vedere măsuri complementare. Pe termen scurt, amenajarea de parcări Park and Ride pe fondul de parcări disponibil din fondul excedentar al centrelor comerciale și am inițiat deja un dialog cu centrele comerciale pentru a deveni un produs în comun, un produs care să includă parcarea pe o zi și să beneficieze și de transport public inclus în acest tarif”, a anunțat prmiarul Allen Coliban.

Interdicția nu va putea intra în vigoare înainte de 1 februarie 2024

Dacă propunerea primarului va fi agreată de comisia de circulație, până de Crăciun ar urma să fie elaborat un proiect de regulament. Acesta ar urma să fie în consultare publică în luna ianuarie, iar la ședința de final de lună ar putea fi supus aprobării plenului Consiliului Local.

Interdicția ar urma să fie aplicată pentru străzile Mureșenilor, Castelului, Nicolae Bălcescu. De la restricții ar urma să fie exceptați riveranii și cei cu permise de liberă trecere, la care se adaugă mașinile de intervenție.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite