Premieră la Brașov: pomii au înflorit mult mai devreme decât de obicei. Cum explică specialiștii fenomenul

0
Publicat:

Deși abia a fost echinocțiul de primăvară, mulți pomi au înflorit la Brașov. Meteorologii spun că nu s-au înregistrat temperaturi record, dar media a fost ridicată, în special noaptea

Pomii au înflorit la Brașov de echinocțiul de primăvară FOTO Ioan Buciumar
Pomii au înflorit la Brașov de echinocțiul de primăvară FOTO Ioan Buciumar

Lucru extrem de rar la Brașov, de echinocțiul de primăvară avem foarte mulți pomi înfloriți. Deși suntem la jumătatea lunii martie, orașul arată în unele locuri ca la sfârșit de aprilie, chiar dacă în aceste zile temperaturile sunt sub media perioadei. Meteorologii au și o explicație pentru acest fenomen.

Temperaturile înregistrate în acest început al primăverii au fost relativ apropiate de normalul termic, ușor mai ridicate la începutul perioadei, dar cu nopți relativ calde. Luna februarie a fost caldă din punct de vedere al normelor multianuale, dar pomii au înflorit cel mai probabil ca urmare a faptului că nopțile au fost mult mai blânde decât în anii trecuți”, a explicat Raul Cioc, meteorolog CMR Sibiu.

De obicei, temperaturile erau mult mai scăzute noaptea, motiv pentru care pomii înfloreau mult mai târziu. În luna februarie, maximele la Brașov au o valoare medie de 1 grad Celsius, iar minimele de minus 11 grade, însă luna trecută am avut foarte puține nopți cu valori negative, în comparație cu alți ani.

În martie, media temperaturilor de peste zi este de 5 grade, iar a celor nocturne de minus 8 grade. În luna martie, nici în cele mai friguroase nopți temperaturile nu au scăzut măcar până la media din ultima sută de ani, cele mai multe dintre nopți fiind cu temperaturi pozitive, unele chiar neașteptat de ridicate.

Îmi amintesc un sfârșit de februarie în care au înflorit magnoliile în oraș. Dar, apoi, temperaturile au scăzut și alte flori au apărut abia după vreo două luni. De data aceasta au înflorit foarte mulți pomi și pare mai degrabă că am fi înainte de 1 mai și nu la jumătatea lui martie”, a spus un localnic.

Chiar dacă februarie a fost, ca medie, cea mai caldă a doua lună a anului de când se fac înregistrări, temperatura maximă nu a fost depășită. Aceasta denotă și faptul că a fost constant cald, fără să se atingă recorduri, dar și fără zile mult mai friguroase, astfel că nu este de mirare că mulți pomi au înflorit.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite