Pregătiri intense în Covasna şi Harghita pentru sărbătorirea „Zilei Maghiarilor de Pretutindeni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de maghiari sunt aşteptaţi la Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc pentru sărbătorirea „Zilei Maghiarilor de Pretutindeni“, din 15 martie.

Evenimentul va fi precedat de organizarea, astăzi şi mâine, a unor manifestări culturale. 

Începând de sâmbătă, din data de 14 martie, de la ora 8:00, până luni dimineaţa la ora 10:00, nu se va putea circula cu autovehiculele în Piaţa Libertăţii, pe secţiunea dintre strada Kossuth Lajos şi strada Gróf Mikó Imre. De asemenea, sâmbătă, în intervalul orar 11:00–12:00 va fi închis traficul rutier pe strada Váradi József, pe porţiunea dintre străzile Gábor Áron şi Kossuth Lajos.

Duminică, 15 martie, începând cu ora 11:00, nu se va putea circula cu autovehicule pe strada Armata Română şi pe strada Stadionului, pe durata marşurilor călare organizate cu ocazia zilei comemorative. Doritorii vor putea să se alăture paradei cu cai care se îndreaptă spre Piaţa Libertăţii. Pornirea este de la ora 12:00 din partea vestică a oraşului, din faţa Şcolii Generale „Váradi József”, cât şi din parte

Duminică, la Sfântu Gheorghe, sărbătoarea va începe la ora 12.00. Potrivit  vicepreşedintelui Consiliului Naţional Secuiesc, Gazda Zolta, aici sunt aşteptaţi circa cinci-şase mii de oameni. Participanţii vor veni în marş, din două direcţii ale oraşului, cartierul Simeria şi cartierul Gării. 

Coloanele se vor reuni în centrul municipiului, unde se vor depune coroane de flori la monumentul din Parcul Elisabeta. Discursurile vor ]ncepe la ora 13.00. Invitatul special este ministrul Apărării din Ungaria, Hende Csaba. La tribună va urca şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spre nemulţumirea liderului CNS, care şi-ar fi dorit ca această zi să fie una total apoliticî.

De la Sfântu Gheorghe, Kelemen Hunor este aşteptat să ajunga şi la Miercurea Ciuc, unde sărbătoarea va începe la ora 15.30, la statuia lui Gal Sandor de pe B-dul Timişoarei. Festivitatea de comemorare va fi urmata de o defilare până în Piaţa Cetăţii, unde la ora 16.30 vor fi depuse coroane de flori şi se vor ţine discursuri. Ziua se va încheia cu un spectacol de gală, care va avea loc la Casa de Cultură Municipală.

La Braşov, duminică, evenimentul va fi marcat în Piaţa Sfatului, la imobilul unde a locuit generalul Josef Bem, între 21-24 martie 1849, dar şi în comuna Budila, ne-a declarat liderul UDMR Braşov, Kovacs Attila La fel ca în anii precedenţi, căruţe împodobite cu crengi şi beteală tricoloră roşu-alb-verde vor pleca din Săcele la Timişul de Jos, unde există vechea piatră de graniţă dintre Transilvania şi Muntenia. Seara, la Sala Patria, va avea loc un spectacol artistic, dar şi discursurile oficialilor maghiari braşoveni.

Pe 15 martie se  aniversează izbucnirea la Pesta, în 1848, a revoluţiei maghiare împotriva dominaţiei habsburgice. Sărbătoarea este considerată una dintre marile sărbători naţionale maghiare, alături de Ziua Sfântului Ştefan, din 20 august, sau proclamarea Republicii Ungare, pe 23 octombrie.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite