Prag psihologic atins de transportul în comun ecologic din Brașov. Ce spune operatorul despre poluare

0
Publicat:

Autobuzele electrice și troleibuzele au atins zece milioane de kilometri la Brașov. Prin aceasta, primăria spune nu doar că a redus poluarea, dar a și asigurat un transport civilizat în oraș.

Autobuzele electrice și troleibuzele au atins 10 milioane de kilometri la Brașov FOTO Ioan Buciumar
Autobuzele electrice și troleibuzele au atins 10 milioane de kilometri la Brașov FOTO Ioan Buciumar

Zece milioane de kilometri au parcurs autovehiculele electrice ale RATBV, atingând, astfel, un prag psihologic pentru transportul în comun ecologic din oraș. Jumătate din distanță a fost acoperită de autobuzele Solaris și Karhan, iar cealaltă jumătate de troleibuzele care circulă în oraș. Prin aceasta, s-a redus considerabil poluarea în Brașov.

„Introducerea în trafic a autobuzelor electrice și troleibuzelor noi a însemnat o reducere de peste 8.000 de tone de dioxid de carbon, 179,6 tone de oxizi de azot (NOx), 75,4 tone de monoxid de carbon, 23,7 tone de hidrocarburi și 3,59 tone de particule (PM 2,5; PM 10 etc.). Oxizii de azot sunt substanțe ce produc iritarea și/sau lezarea căilor respiratorii și favorizează formarea ploilor acide și a smogului deasupra orașelor”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Brașov, Sorin Toarcea.

Un aer mai curat în Brașov

La rândul rău, primarul Brașovului, Allen Coliban, spune că cei zece milioane de kilometri făcuți de transportul în comun electric înseamnă un aer mai curat în Brașov, fără mii de tone de dioxid de carbon, de oxizi de azot, de oxizi de carbon și hidrocarburi și, nu în ultimul rând, de pulberi în suspensie - PM-urile care creează atâtea probleme.

„În etapa următoare, vor intra în circulație încă 73 de autobuze electrice pentru care am obținut finanțarea prin PNRR, ceea ce înseamnă că ne apropiem de ținta pe care ne-am propus-o: transportul în Brașov 100% electric”, a precizat primarul Allen Coliban.

În acest moment, RATBV are în circulație 60 de autobuze electrice SOR produse în Cehia (50 vehicule de 12 m, 10 vehicule de 8 m), și 12 autobuze electrice Karsan, cu lungimea de 18 metri. Pe străzile orașului circulă în total 123 mijloace de transport electrice achiziționate prin fonduri nerambursabile. Primăria va achiziționa încă 73 de autobuze electrice, pentru care s-a obținut finanțarea prin PNRR. Urmează semnarea contractelor și achiziția vehiculelor.

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite